Afbeelding
Foto: Unsplash

Raad stelt begroting 2023 vast ‘geen gebrek aan geld in Kampen’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Dinsdagavond 8 november, en donderdagavond 10 gaat de gemeenteraad de begroting voor 2023 vaststellen. Vanavond worden de Algemene Beschouwingen gehouden. Daarin geven de raadsfracties te kennen of ze het begrotingsvoorstel van het college van B&W akkoord vinden en er zijn mogelijkheden aanpassingen voor te stellen. Bijvoorbeeld dat de hondenbelasting afgeschaft moet worden.

Door lokale heffingen zoals belastingen, bestemmingsplanbelastingen-rechten zijn een belangrijke inkomstenbron voor de gemeente Er wordt rekening mee gehouden dat in 2023, afgerond 27 miljoen euro, binnen komt uit plaatselijke heffingen. De tarieven voor riool- en afvalstoffenheffing blijven volgende jaar hetzelfde als nu het geval is. Lokale belastingen zoals reclamebelasting, toeristenbelasting, marktgelden en de hondenbelasting worden trendmatig verhoogd met 2,7 procent.

Voordelig saldo

Uit een rapportage over dit jaar blijkt dat er een voordelig saldo is van 4,7 miljoen euro. Dat komt door meevallers uit het gemeentefonds. Dit is het fonds van het Rijk dat bepaald hoeveel financiële middelen de Nederlandse gemeenten ontvangen. Er zijn ook wat tegenvallers. Zo is er 133.000 euro minder aan legeskosten binnengekomen, in vergelijking met andere jaren. De oorzaak is corona: er zijn minder paspoorten en rijbewijzen aangevraagd. Het nieuwe college van B&W van Kampen, dat aan het begin van de zomer is aangetreden, heeft vijf  wethouders. Meestal waren dat er vier. De meerkosten bedragen 7.661 euro. Dat is het salaris van een wethouder in Kampen als hij of zij full time werkt.

Voor 2023 is er acht miljoen euro aan nieuwe uitgaven beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld over meer dan honderd voorstellen. Om welke voorstellen het gaat kon wethouder van financiën, B. van den Belt, nog niet aangeven.

Woningbouw

Tot en met 2032 wil de gemeente maar liefst 400 woningen bouwen per jaar bouwen in het Kamper groen. Daarvoor moeten meer ambtenaren aangetrokken worden voor de ‘gemeentelijke regierol’. Het is echter zeer de vraag of deze opgave gaat lukken. Recent heeft de Raad van State nog een maatregel vereist, die de regering was vergeten bij te houden. Dat kost gemiddeld 2 jaar om dat te herstellen. Dan is er een enorm personeelstekort in alle sektoren, timmerlieden, schilders, metselaars en ga zo maar door, zonder veel kans op snelle aanwas, waardoor het beoogde aantal woningen niet gehaald wordt. En de belangrijkste vraag blijft onbeantwoord. Evenals de onduidelijkheid over de meer dan honderd voorstellen en hun bestemming, waar 8 miljoen voor is,  bestaat de vraag of zoveel woningen in Kampen wel noodzakelijk zijn. De vraag naar het aantal woningzoekenden kon tijdens de persconferentie over de begroting niet beantwoord worden. Tussen 2013 en 2021 groeide de stad Kampen, dus zonder IJsselmuiden en de kernen, slechts met 8 procent.

De kosten voor het tentoonstellen van De Kogge, die in 2016 uit het IJsselwater is gehesen, zijn niet meegenomen in de begroting. Eerst moet er duidelijkheid komen over de kosten en exploitatielasten en de locatie waar het gerenoveerde wrak komt te liggen. Pas daarna komt er een begrotingsvoorstel.

De algemene beschouwingen en begrotingsbehandeling –vanavond en donderdagavond, beginnen om 19.30 uur in het stadhuis. RTV IJsselmond zendt de belangrijkste vergadering van het jaar uit. Dan mist u wel de kroket die traditioneel als versnapering wordt uitgedeeld.

Nick de Vries