Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: “Kampen: Stewardship rivisited!”

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ik hoor u/jullie al denken: “Stewardship rivisited”? Waar wil Jan nu weer naartoe met zijn periodieke column? Graag neem ik jullie mee in de ontwikkeling van de Leerstoel Christelijke Filosofie aan de Wageningen Universiteit waaraan ik sinds drie jaar als ondernemer verbonden ben. Professor Dr. Jan van der Stoep uit Amersfoort is de Hoogleraar van deze “bijzondere” leerstoel.

Op uitnodiging van en samen met een zakenpartner in de Agri & Food wereld fungeer ik als klankbord voor deze Hoogleraar door mijn “christelijke” kijk op de Agri & Food wereld met hem te delen. Het bijzondere is dat Jan van der Stoep onlangs ook nauw betrokken is bij en doseert aan de Theologische Universiteit in Kampen aan de Broederweg 15. Voor mij komen door mijn betrokkenheid bij deze leerstoel christelijke filosofie aan de TU-Kampen/Utrecht een aantal dingen samen: zoals gezegd, de TU-Kampen zit aan de Broederweg, in 1937 werd mijn vader Chris Groen geboren op de toenmalige Stadsboerderij van mijn opa en oma Broederweg 37 het voormalig pand van Veltman Verzekeringen en ik ben als geboren en getogen Kampenaar gedoopt en belijdend lid van de Nederlands Gereformeerde Kerk aan de Broederweg 32. O ja, mijn andere opa en oma Brinkman woonden ook nog lange tijd op Broederweg 14. Kortom, vele lijnen van mij komen samen aan de Broederweg in ons mooie Kampen.

Donderdagmiddag 24 november jl. gaf Jan van der Stoep zijn oratie (een inaugurele “openbare” redevoering waarmee een nieuwe benoemde hoogleraar het ambt officieel aanvaardt) aan de Wur in Wageningen waar ik als betrokken ondernemer ook bij aanwezig mocht zijn. De titel van zijn oratie was: “Stewardship rivisited” oftewel “Rentmeesterschap opnieuw bekeken”! Wat heeft deze “rede” nou met ondernemen in Kampen te maken? In de jaren ’70 waren er nog diverse Universiteiten actief in Kampen, nu is nog slechts alleen de TU-Kampen actief in onze stad en als er geen verdere actie ondernomen word, zal ook deze Universiteit binnenkort uit onze ooit zo Christelijke stad verdwijnen. We leven in een tijdperk dat de mens zichzelf zo fantastisch vindt, dat het geloof niet meer nodig zou zijn. De mens die slechts ‘korte’ tijd te gast is op deze wereld, maakt er veelal een potje van, dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Ik spreek de Hoop uit dat de Theologische Universiteit alsnog behouden blijft aan de Broederweg in Kampen.

Zoals het er nu naar uitziet, vertrekt ook deze laatste Universiteit dus uit onze stad op afzienbare termijn naar Utrecht. Het zou heel mooi zijn dat er op zijn minst een Kenniscentrum verbonden aan de TU gevestigd blijft aan de Broederweg! Wishfull thinking? Ik zie uit naar het werkelijkheid worden van deze wens. Een volgende keer meer over de christelijke ontwikkeling(en) in ondernemend Kampen, onder meer door de opstart van de Bijzondere leerstoel Ecologische Theologie verbonden aan de TU-Kampen/Utrecht geïnitieerd door de Martine Vonk Stichting. Belangrijke en mooie ontwikkelingen in Kampen. To be continued…

Hartelijke Groet, Jan Groen, directeur Green Organics Groep Dronten, www.greenorganics.nl en directeur Conburtions Kampen, www.conburtions.nl.

Nick de Vries

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39