Hotel Zalkerbroek
Hotel Zalkerbroek Foto: Google Street View

VRAGEN CRISISOPVANG HOTEL ALKERBROEK

· leestijd 1 minuut Algemeen Ingezonden

KAMPEN – In de Stentor van donderdag 9 februari stond een artikel over crisisopvang in hotel Zalkerbroek. Gemeente Kampen heeft het hotel Zalkerbroek gekozen als locatie voor de vluchtelingen uit Genemuiden. Deze groep vluchtelingen die nu op een schip in Genemuiden verblijft, verhuist op 1 maart naar het hotel langs de rijksweg N50.

Het artikel maakte veel los onder de inwoners van de gemeente Kampen, niet in de laatste plaats door de bewoners van De Zande. Ook de opmerkingen van de eigenaar van het hotel, dat hij zou zijn overvallen door de boodschap van de gemeente Kampen, hielpen niet mee voor het vertrouwen van de gemiddelde burger in de overheid. Ook van zorgvuldigheid leek geen sprake. Niet in de tekst van de Stentor en ook niet in de wijze van communiceren met de direct omwonenden.

“In het app verkeer met de portefeuillehouder werd duidelijk welke aanpak is gehanteerd en ook dat er juist nu is gekozen voor een ruimere cirkel rond de locatie, waarbinnen de inwoners actief worden geïnformeerd en uitgenodigd voor de informatieavond. Deze informatieavond heeft dinsdag 14 februari plaatsgevonden en op de dag ervoor waren er nog altijd een flink aantal inwoners in het direct aangrenzende De Zande niet op de hoogte gebracht, middels de brief, en uitgenodigd voor de informatieavond”, aldus Nardus Koster, fractievoorzitter van Hart voor Kampen.

Voor hem reden om, in de raadsvergadering van gisteravond, vragen over dit onderwerp te stellen aan de portefeuillehouder, burgemeester Sander de Rouwe. De burgemeester antwoordde dat het een aanbod van het hotel was om de mensen uit Genemuiden daar tijdelijk onder te brengen. Het gaat om vier maanden. Diezelfde dag werd ook de eigenaar geïnformeerd. Omdat het een bevoegdheid van de burgemeester is, was het niet nodig om de raad daarover vooraf te informeren. “Het is een kleinschalige opvang. Met veel vrijwilligers zullen we de vluchtelingen daar ondersteunen. Ik weet zelf ook dat de ligging niet optimaal is. Maar vaak hebben we geen keuze’’, aldus de burgemeester.

Omdat niet iedereen in De Zande binnen ‘de cirkel van invloed’ lag bij het uitnodigen, zegde de voorzitter toe daar in de toekomst nog scherper op toe te zien. Overigens werd de informatieavond van dinsdag goed bezocht: 60 inwoners maakten daar gebruik van.