Afbeelding
Foto: Pixabay

Aardgasvrij begint in Wilsum en Het Onderdijks

Algemeen

KAMPEN -  Wilsum en Het Onderdijks gaan als eersten aan de slag om te onderzoeken hoe zij in de toekomst hun huizen aardgasvrij kunnen verwarmen. De gemeente buigt zich ook over dit vraagstuk, maar betrekt hierin graag haar bewoners. Daarom is er op 16 maart in Het Onderdijks en op 23 maart in Wilsum een eerste bijeenkomst om met belangstellende wijkbewoners aan de slag te gaan.

In 2050 gaat de gaskraan dicht. In heel Nederland en dus ook in Kampen kan dan geen aardgas meer worden gebruikt. Er is gekozen om te beginnen in Wilsum en Het Onderdijks omdat zij als voorbeeld voor de rest van Kampen kunnen dienen. Het Onderdijks is een relatief nieuwe stadswijk waar de woningen redelijk op elkaar lijken. Wilsum heeft een meer divers woningenbestand. De gemeente wil zo een brede doorsnee van woningtype en wijksamenstelling krijgen. De lessen die geleerd worden in Het Onderdijks en Wilsum worden meegenomen naar de rest van de gemeente in de aankomende jaren.

Warmtetransitievisie
De gemeente heeft inmiddels al een Warmtetransitievisie opgesteld. In deze Warmtetransitievisie worden de mogelijkheden voor een alternatief voor gas per wijk verkend, maar er worden nog geen definitieve keuzes gemaakt. Dat wil de gemeente samen met de inwoners doen; samen onderzoeken hoe en hoe snel de doelstelling aardgasloos bereikt kan worden voor hun wijk.

De wijkaanpak wordt samen met de externe bureaus Studio Vers Bestuur (Het Onderdijks) en Buurkracht (Wilsum) uitgevoerd. Op www.duurzaambouwloket.nl/gemeente/kampen staan allerlei tips om het huis nu al energiezuiniger te maken.

Afbeelding
Verdachte van moord op dochter na sprong in IJssel naar Pieter Baan Centrum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met betaalpas of creditcard in bussen OV-regio IJsselmond Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
N50 Kampen – Kampen Zuid: werkzaamheden en verkeershinder van 3 tot 17 mei Algemeen 18 uur geleden