Lint en steppen staan klaar voor de officiële opening van de nieuwe brug in de N307 bij Roggebot
Lint en steppen staan klaar voor de officiële opening van de nieuwe brug in de N307 bij Roggebot (foto: Maarten van Gemert)

Roggebotsluis vervangen door brug: N307 tot maandagochtend voor autoverkeer dicht

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – De nieuwe brug, die de Roggebotsluis vervangt, is afgelopen donderdag officieel en feestelijk geopend. Fietsverkeer kan er meteen gebruik van maken maar autoverkeer pas maandagochtend. Na het enorme lint doorgeknipt te hebben, verkenden de gedeputeerden van Flevoland en Overijssel de brug per step waarna ze een toost uitbrachten op de nieuwe verbinding. De N307 is voor autoverkeer nog even gestremd tot maandagochtend.

Zowel voor het verkeer over water als over de weg is de brug een grote stap voorwaarts. Schepen hoeven elkaar niet meer beurtelings te passeren in de sluis. Gemotoriseerd verkeer krijgt minder te maken met een geopende brug door de vergrote doorvaarhoogte van 7 meter. De brug wordt op afstand bediend vanuit Lelystad. De N307 wordt verder ook nog flink aangepakt.

Spannend
Projectleider Guido Koolhaas sprak over een spannend weekeinde want dan wordt de laatste hand gelegd aan het autogedeelte. Plus de aansluiting van de nieuwe brug op het bestaande vervolg van de N307. Die belangrijke oost-westverbinding in Noord-Nederland, aldus betrokkenen, krijgt straks 2x2 rijbanen. De maximumsnelheid blijft op het gedeelte in Flevoland 80km/u en wordt op Kamper grondgebied 100km/u. Over een klein jaar zou het gehele project afgerond moeten zijn.
Zonder de Roggebotsluis en -dam verdwijnt ook de scheiding tussen het Vossemeer en het Drontermeer. Het water kan dan vrij in beide richtingen doorstromen en het nieuwe watersysteem kan dan goed gaan werken. Tenslotte was het ooit begonnen om waterveiligheid.

Samenwerking
Liggend op de grens van twee gemeenten, twee provincies en twee waterschappen zijn er vanzelfsprekend veel partijen bij zijn betrokken. Gedeputeerde Bert Boerman (Overijssel) was trots op de goede samenwerking, ook met zijn collega Jan de Reus uit Flevoland. Die sloot zich daarbij aan en complimenteerde niet alleen de bestuurders in de afgelopen twintig jaar maar ook de aannemerscombinatie. Na zo’n lange tijd van voorbereiding is de brug uiteindelijk vier jaar eerder opgeleverd dan gepland.
Terwijl onder de brug de werkzaamheden vervolgden, werd er bovenop de brug een toost uitgebracht. Nog heel even geduld en dan wordt de stremming van de N307 dit weekeinde opgeheven. Vanaf maandagmorgen zes uur gaat het dan, volgens De Reus, over de brug van ”vroem vroem vroem”.

Afgevaardigden van de provincies en de aannemerscombinatie Roggebot
Gedeputeerden Jan de Reus (Flevoland) en Bert Boerman (Overijssel) knippen samen het lint door
Gedeputeerden Bert Boerman (Overijssel) en Jan de Reus (Flevoland) verkennen de nieuwe brug in de N307 per step
De provinciebestuurders toosten op de nieuwe (brug)verbinding in de N307
Na het officiële moment mogen ook anderen de nieuwe brug per step verkennen en Stéphanie van Oostrum, woordvoerster van De Reus, greep die kans aan