Afbeelding
Foto: Unsplash

Verdachte van moord op dochter na sprong in IJssel naar Pieter Baan Centrum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De vrouw die in oktober vorig jaar met twee dochters bij de Loswal in Kampen uit de IJssel werd geholpen, gaat ter observatie naar het Pieter Baan Centrum. De rechtbank vindt aanvullend onderzoek nodig, meldde ze donderdag.

Op 13 oktober 2022 overleed de baby van de 39-jarige S. M. uit Kampen nadat het uit de rivier was geholpen. De vrouw was die dag in het water beland samen met haar 3-jarige dochter en haar baby. Haar jongste kind had ze in een draagzak om haar lichaam gebonden. Volgens haar gleed ze bij dit omknopen uit op de kade waardoor zij, de baby en haar andere dochter te water raakten. Het Openbaar Ministerie ziet er een moord en een poging moord in, reden waarom M. sinds oktober vastzit.

Er zijn nog veel vraagtekens over wat er precies gebeurde op die oktoberdag langs de kade. Advocaat Henk Voors sprak een dag voor de zitting uitvoerig met een agente die deze noodlottige dag uren in het ziekenhuis doorbracht met onder meer de 3-jarige dochter. En die zou haar verteld hebben dat haar moeder ‘was uitgegleden’. Dat past in de theorie van de verdediging dat het hier om een ongeval gaat. Overigens noemde die dochter in een later verhoor juist dat het mogelijk om een poging zelfmoord van haar moeder ging. 

Een psychiater en een psycholoog kwamen in hun onderzoek niet verder dan dat er sprake is van mogelijk ‘leugenachtig en manipulatief gedrag’ bij M. Aanwijzingen voor een stoornis zijn er niet, maar ze vonden dat de verdachte onvoldoende meewerkte. Vandaar dat zij adviseerden de vrouw in het Pieter Baan Centrum (PBC) te plaatsen waar ze langdurig geobserveerd kan worden. Advocaat Voors verzette zich daartegen. Als er geen aanwijzingen voor een stoornis zijn, waarom is plaatsing in de observatiekliniek dan nodig? Hij verzocht om om de vrouw op vrije voeten te stellen. Hij vond dat de moeder “nu eindelijk de ruimte moet worden gegeven met haar kinderen en familie om in een vertrouwde omgeving te kunnen rouwen. Dat moet na 5,5 maand een keer kunnen’’, zei hij. De officier van justitie vond de verdenking veel te ernstig om haar vrij te laten. 

De rechters vonden dat ook. In juni is er een volgende regiezitting.