De moeder ontkent expres in de IJssel te zijn gesprongen.
De moeder ontkent expres in de IJssel te zijn gesprongen. Foto: Unsplash

Moeder ontkent noodlottige sprong in IJssel met kinderen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De dood van een baby op 13 oktober langs de IJssel bij de Loswal in Kampen was een ongeval. Dat zei de advocaat van de van moord verdachte moeder donderdag op de eerste zitting in deze strafzaak. 

‘’Ik gooide voedsel in het water’’, zei de 38-jarige S. M. uit Kampen zachtjes tegen de rechters in Zwolle. De vrouw zegt te zijn uitgegleden terwijl ze aan de kade langs de IJssel met haar kinderen eendjes aan het voeren was. ‘’Ik heb niks verkeerd gedaan’’, zei ze in de rechtszaal. Op 13 oktober 2022 werd zij met twee dochters door omstanders uit de IJssel geholpen. Zij en een minderjarige dochter mankeerden niets, maar de baby die ze in een draagzak bij zich droeg, moest gereanimeerd worden. Later die dag overleed ze.

‘’Ik heb niks verkeerd gedaan’’ 

De vrouw werd een dag later aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar dochter. De strafzaak draait met name om de interpretatie van de beelden van bewakingscamera’s. Het hele incident staat namelijk op film. S. heeft de ijzersterke overtuiging dat haar niets te verwijten valt, zei haar advocaat. ‘’Uit die beelden blijkt naar de mening van het Openbaar Ministerie onomstotelijk dat er geen sprake was van een ongeluk’’, reageerde de officier van justitie.

Volgens advocaat Henk Voors is alles een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden geweest. ‘’Een jong meisje is om het leven gekomen. Een broer en zussen zijn hun zusje kwijt, mijn cliënt is haar dochter verloren.’’ Alleen is het Saba niet gegund om te rouwen omdat ze vast zit. ‘’Ze is haar dochter verloren en voelt zich verantwoordelijk ook al was het een ongeluk. Gun mijn cliënt haar rouwproces’’, zei haar advocaat. Hij verzocht de rechtbank om M. op vrije voeten te stellen. Dat verzoek is door de rechtbank afgewezen. Wel worden nog drie getuigen gehoord en volgt er nog onderzoek naar de psyche van de verdachte. Op 30 maart is een volgende zitting in deze strafzaak.