De panden die gesloopt zijn om plaats te maken voor de nieuwe appartementen.
De panden die gesloopt zijn om plaats te maken voor de nieuwe appartementen. Foto: archieffoto

Kort geding moet bouw appartementen Veerweg voorkomen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Met een kort geding pogen twee buren van de voormalige ‘Schepmanwoningen’ aan de Veerweg in Kampen de bouw van een appartementencomplex te voorkomen.

De drie pandjes van circa honderd jaar oud, ooit onderdeel van scheepswerf Schepman aan de Ijssel, gingen afgelopen zomer al plat. Die sloop hebben de bewoners van de Veerweg niet kunnen voorkomen. Maar dat kan nog wel met de volgende stap: de bouw van een appartementencomplex op die locatie met tien appartementen. Meerdere buren hebben al een bodemzaak aangespannen die vermoedelijk ergens begin 2023 dient maar het echtpaar Van Ommen wil dat zo snel mogelijk de bouw wordt stilgelegd. En dus spanden ze een kort geding aan dat donderdag in de Zwolse rechtbank diende.

Ze vrezen overlast: het pand blokkeert in de wintermaanden de zon en bovendien worden er veel te weinig parkeerplaatsen gebouwd. Bovendien menen ze dat de aan de bouw schimmige besluitvorming voorafging. Zo voelden raadsleden zich vorig jaar juni voor het blok gezet toen de raad besloot geen zwaar te hebben tegen vergunningverlening. De omgevingsvergunning werd afgelopen februari aan bouwer Mateboer verleend. Waarom is niet toen al een kort geding aangevraagd, vroeg de rechter ‘’Op dat moment zagen mijn cliënten nog geen spoedeisend belang’’, zei jurist Kees van Stokkum namens de bezwaarmakers. Voor toewijzing van het verzoek tot stillegging van de bouw ligt de lat nu veel hoger, waarschuwde de rechter. Dit omdat de gevolgen voor de bouwer groter zijn geworden.

Ook leek de rechter wat verbaasd door het standpunt van de advocaten van het bouwbedrijf. Die stelden dat er geen sprake was van een spoedeisend belang omdat Mateboer altijd nog weer het appartementencomplex kan afbreken. ‘’Als ik dat betoog toewijs blijft er voor voorzieningenrechters weinig werk over’’, reageerde de rechter. Volgens advocaat Wiert Leistra is Mateboer bereid dat risico te nemen. Het bouwbedrijf vertrouwt erop dat de vergunning overeind blijft. Leistra zei dat het bouwbedrijf alles in het werk heeft gesteld om draagvlak te creëren in de buurt. En het modern ogende pand sluit aan op de verdere bebouwing daar. Daarbij doelde hij onder meer op een groot appartementencomplex aan de Havenweg. Dat pand staat net als het toekomstige appartementengebouw juist net buiten het beschermde stadsgezicht van Kampen.

Ook de gemeente Kampen meent dat de procedure tot verlening van de vergunning prima is verlopen. Wat als Mateboer volgend jaar de bodemzaak verliest, dacht Van Ommen hardop na. ‘’Dan hebben we niet alleen overlast van de bouw, maar ook nog van de sloop’’, zette hij zijn verzoek de bouw stil te leggen kracht bij. Of de rechter zo ver komt, blijkt binnen twee weken uit haar uitspraak.

Nick de Vries