Afbeelding
Foto: Unsplash

Kamper echtpaar moet 99.000 euro aan uitkering terugbetalen

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een echtpaar uit Kampen moet ruim 99.000 euro aan uitkering terugbetalen. Ze verzwegen aan de gemeente de extra inkomsten van de man met zijn werk in de bouw waardoor dit bedrag onterecht als bijstandsuitkering is overgemaakt.

Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag. De 47-jarige man en zijn 42-jarige vrouw werden daarnaast veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. De verdenking van verzwegen inkomen ontstond toen de gemeente Kampen anonieme tips ontving. Op foto’s op Werkspot en op Facebook is de man te zien, in werkkleding, werkend aan een vloer. Nadat de tips bleven binnenstromen, werd een strafrechtelijk onderzoek opgetuigd. Het huis van het echtpaar werd in de gaten gehouden en uit observaties bleek dat de man vaak ‘s ochtends met zijn zoon het huis verliet, in werkkleding. Hij zou op Urk en in Muntendam, Emmeloord, Staphorst, Kampen en Zwolle werk hebben verricht. 

De man zei de rechters op de zitting twee weken terug dat hij wel eens meeging naar de bouwplaats als ‘dagbesteding’. Hij is naar eigen zeggen arbeidsongeschikt nadat een tumor uit zijn hoofd werd verwijderd. Dat hij ook in een Porsche gezien is, was ‘stoerdoenerij’. Het was zijn auto niet, zei hij. Klussen werden onder zijn naam aangenomen omdat hij een goede reputatie in de bouwwereld had opgebouwd. De rechters achtten echter bewezen dat hij wel degelijk inkomsten uit de bouw had en die niet opgaf bij de gemeente. 

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Nick de Vries