Afbeelding
Foto: stockfoto

OM wil ton van Kamper echtpaar wegens uitkeringsfraude

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Een echtpaar uit Kampen moet wat het Openbaar Ministerie betreft een ton aan onterechte ontvangen bijstand terugbetalen. De man zou door zijn gegaan met zijn werk in de bouw en gaf die verdiensten niet op, zo werd hem dinsdag verweten in de rechtszaal.

De 47-jarige man en zijn 42-jarige vrouw werd verweten dat ze vijf jaar lang bijstand ontvingen maar inkomsten uit werk verzwegen. Die verdenking ontstond mede na anonieme tips die bij de gemeente Kampen binnenkwamen, zo vertelde de voorzitter in de rechtszaal.

Op foto’s op Werkspot en op Facebook is de man te zien, in werkkleding, werkend aan een vloer. Nadat de tips bleven binnenstromen, werd een strafrechtelijk onderzoek opgetuigd. Het huis van het echtpaar werd in de gaten gehouden en uit observaties bleek dat de man vaak ‘s ochtends met zijn zoon het huis verliet, in werkkleding. Hij zou op Urk en in Muntendam, Emmeloord, Staphorst, Kampen en Zwolle werk hebben verricht.

Porsche

Wat deed u daar op de bouwplaats, wilde de voorzitter weten. “Het was mijn dagbesteding”, zei de man. In zijn hoofd werd ruim tien jaar terug een tumor ter grootte van een tennisbal verwijderd. Hij werd nooit meer de oude. Toch liepen erna de opdrachten voor zijn bedrijf in cementdekvloeren door en stond er geregeld een Porsche bij hem voor de deur. Dat terwijl hij en zijn vrouw een bijstandsuitkering van de gemeente Kampen ontvingen. Die Porsche? “Dat was stoer doen’’, reageerde de man. De auto was niet eens van hem.

Zijn vrouw voegde toe dat hij thuis gek werd. En zij was zijn gezeur zat. Lichamelijk een wrak takelde hij ook psychisch af: hij miste zijn werk, de mensen. En dus hing hij rond op de bouwplaats, zette koffie, kletste wat. Toch wezen meerdere getuigen op basis van een foto hem aan als degene die de vloeren legde, die ook de directeur van het bedrijf was. En daar dus ook inkomsten uit kreeg, zei de officier van justitie. 

Het Openbaar Ministerie zag het verweer van de man als een ‘tamelijk slechte poging’ om zijn werkzaamheden te verhullen voor de buitenwereld, en dan met name voor de gemeente. Het echtpaar heeft het stelsel van sociale zekerheid misbruikt om zichzelf te verrijken. De officier eiste tegen beide verdachten een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. Daarnaast moeten ze een werkstraf van 240 uur verrichten, als het aan hem ligt. De ruim 101.000 euro aan bijstand moeten ze terugbetalen.

Advocaat Mariska Pekkeriet meende dat die foto’s en observaties niets zeggen. Als hij al op zijn knieën op een werkvloer gefotografeerd is, kan hij daar niet meer dan 5 minuten gezeten hebben. “Langer houdt hij gewoon niet vol.” 

Zijn zoon, broer en neef gebruikten zijn voornaam bij het aannemen van klussen. Dat omdat de man voor zijn operatie zo’n goede naam had opgebouwd. De raadsvrouw vroeg om vrijspraak.

De uitspraak van de rechtbank volgt op 30 augustus.