Afbeelding

Celstraf tot 6 jaar geëist tegen overvallers bejaard echtpaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen vier mannen uit Lelystad van 18 tot en met 21 jaar zijn dinsdag celstraffen tot zes jaar geëist. Het viertal was volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij een gewelddadige overval in Kampen.

Op 21 januari 2019 staat de man des huizes bij de achterdeur het tafelkleed uit te kloppen als drie jonge en gemaskerde mannen hem overlopen. Ze duwen hem de woning in waardoor hij hard ten val komt. De dan 80-jarige bewoonster wordt in haar rolstoel met tape vastgebonden terwijl twee daders haar man naar boven dwingen. Daar staat de kluis. Terwijl de man boven is, krijgt de vrouw te horen dat ze de waarheid moet zeggen, 'nu haar man nog leeft'. De daders zijn op zoek naar 10.000 euro. Een bedrag dat helemaal niet in de woning ligt. Boven wordt ook de man gekneveld en ook hij krijgt een bijtende vloeistof in zijn gezicht. De drie aanwezige daders schreeuwen, het is een chaotische situatie. Als de drie mannen naar de vluchtauto rennen met daarin een vierde dader, laten ze het stel hulpeloos achter.

“Ik hoopte dat god ons zou sparen. En dat we nog een poosje bij elkaar zouden zijn”, zei de vrouw tegen de politie over dat moment op 21 januari. Het leven van het stel ligt al anderhalf jaar overhoop. Naar buiten durven de twee amper meer, zei de officier van justitie. “Ze schrikken zelfs als hun eigen zoon even langskomt.” Ze hekelde de achteloosheid waarmee de vier jonge verdachten over de overval spraken. “Als je zo stoer bent om er aan mee te werken dat mensen in hun eigen huis niet meer veilig zijn, dat hun levensplezier verloren is, dan moet je ook zo stoer zijn om te zeggen wat je gedaan hebt als je na volhardend politie-onderzoek gepakt wordt'', zei ze.

De verdachten hebben deels bekend. De 19-jarige Yusef A. was er bij, maar hij was slechts de chauffeur. Dat denkt het Openbaar Ministerie ook. Tegen hem werd met 2 jaar cel voorwaardelijk de laagste straf geëist. Chakir A. (19) en Mohammed el B. (19) waren ook betrokken maar ontkenden geweld of een wapen gebruikt te hebben. In de woning is een mes gevonden. Van wie was die? Zij hoorden 4 en 5 jaar cel eisen. De toen 17-jarige Souhail B. zou de leider van de vier zijn. Maar dat ontkende hij. Ja, hij had de man in het huis een duw gegeven. “En daar bied ik mijn excuses voor aan.” Tegen hem eiste de officier van justitie ondanks zijn jeugdige leeftijd 6 jaar cel. De jongeman stond ook terecht voor een overval op een tankstation in Lelystad en een poging tot een beroving van een bezorger van sushi.

Advocaat Kees Kok benadrukte dat het gangbaar is dat een 17-jarige volgens het minderjarigen-strafrecht berecht moet worden. En dan kan B. zo'n lange celstraf niet eens opgelegd worden.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.