Afbeelding

Felicitaties naar jubilerend echtpaar in Canada door gemeentebestuur

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - De Kamper burgemeester en wethouders bezoeken jaarlijks heel wat echtparen in onze gemeente die 65-jaar getrouwd zijn. Wethouder Albert Holtland vindt echter dat het gemeentebestuur af en toe ook stil mag staan bij de Kampenaren die over de grens zijn gaan wonen. Zoals het echtpaar Ab en Willy Zijlstra-School. Hij besloot de broer van Willy te bezoeken met een presentje van het gemeentebestuur.

Na de Tweede Wereldoorlog zijn er veel jonge mensen vertrokken naar landen als Canada, Amerika en Australië. Ook veel Kampenaren hebben destijds het geluk elders gezocht, zoals Ab en Willy Zijlstra-School die nu hun 65-jarig huwelijk vieren. Wethouder Holtland bezocht de broer en zus van Willy Geke School-Bosman, Herman School en de hartsvriendin van Willy, Riek Karel - Van de Belt om verhalen op te halen en om een presentje mee te geven aan Herman School die binnenkort afreist naar Canada.

Willy (Wilhelmina) School werd geboren in mei 1934 in de Spaarbankstraat in Kampen. Vader School werkte bij Berk en Schokbeton. Albert Zijlstra was een jaar eerder geboren in 1933, zijn ouders hadden een verhuis- en transportbedrijf in Kampen. Ab en Willy zaten na de oorlog bij elkaar op school, de openbare MULO aan de Burgwal (afgebroken in de jaren ‘60). Op school hadden ze een klein beetje verkering zoals dat heette in die tijd.

Bakker Bosch

Na de school in 1950 ging Willy werken bij bakker Bosch op de Oudestraat tegenover waar nu de HEMA zit. Ab ging werken bij zijn ouders in het bedrijf maar emigreerde ook vrijwel direct met zijn ouders naar Canada, naar Edmonton. Daar ging hij -zoals bijna iedereen die naar Canada ging- bij een boer werken. Willy verloor Ab uit het oog.

Cowboyhoed

In het najaar van 1953 was Willy op bezoek bij haar vriendin Riek van de Belt (foto links) die ook in de Spaarbankstraat woonde. Ze hingen beiden uit het raam te kijken en zagen een vreemde snuiter met een cowboyhoed de straat in lopen. Dat was een erg vreemd gezicht in die tijd. De beide dames keken hem na en zagen tot hun verbazing dat hij aanbelde bij het huis van Willy.

Toen herkende Willy hem, het was Ab. Wat kwam hij doen? Ze ging naar beneden en trof hem al in de kamer. Ab kwam vertellen dat hij haar kwam ophalen. Hij wilde Willy als zijn vrouw en vroeg haar mee naar Canada. Dat was wel even wat voor een familie die nog niet verder was geweest dan Wezep.

Kamper winkelmeisje

Ab heeft er vier weken over moeten doen voordat Willy en haar ouders instemden dat ze naar Canada zou gaan om met Ab te trouwen en daar te blijven wonen. Ab is teruggegaan nadat Willy toestemde in een huwelijk en nadat het paar verloofd was. Ab ging terug met de boot vanuit Rotterdam en Willy pas na een half jaar haar verloofde achterna reizen. Eerst moesten de papieren klaargemaakt worden en dat was nog niet zo makkelijk. Willy werd aanvankelijk afgewezen. De Canadezen hadden geen belang bij een ‘Kamper winkelmeisje’. Ab bezorgde haar hierop een betrekking als hulp in de huishouding bij een vooraanstaande Canadese familie. Dat was genoeg voor de Canadese autoriteiten. Nu kon ook Willy vertrekken naar Edmonton. Voorwaarde was wel dat ze binnen 6 weken na aankomst in het huwelijk zouden treden. Dat gebeurde op 17 juli 1954 in Edmonton.

Verre reizen

Het echtpaar heeft 4 kinderen gekregen in Edmonton (de ouders van Willy konden niet eerder naar Canada komen dan in in 1968 toen alle vier kinderen al geboren waren. Het maken van zulke verre reizen was in die tijd nog niet voor iedereen weggelegd). Inmiddels zijn er ook 9 kleinkinderen en voelt de familie zich helemaal thuis in Edmonton waar ze al die tijd bleven wonen.

Ab en Willy zijn een keer of 7 terug geweest in Kampen. Ze lezen in Edmonton nog steeds de berichten over Kampen op de digitale Stentor en Brugnieuws.nl. Er wordt via skype nog veel contact gehouden met de haar broer Herman, die nu met zijn echtgenote naar Edmonton afreist om het jubilerende echtpaar te bezoeken en om de felicitaties inclusief een traktatie van het Kamper gemeentebestuur over te brengen.

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 24 apr, 13:15
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 24 apr, 11:11
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 24 apr, 08:00