Afbeelding
Unsplash

Rechter: huurder moet appartement Burgwal na conflict verlaten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De huurder van een rijksmonument aan de Burgwal in Kampen moet binnen twee weken het appartement ontruimen. De huurder besloot zonder toestemming van de verhuurder het appartement aan een ander te gunnen. 

De kantonrechter in Zwolle oordeelde dinsdag dat de vrouw, tevens eigenaar van een zorginstelling, hiermee contractbreuk pleegt. Ze huurde het appartement op de begane grond. Later huurde haar bedrijf nog een appartement in het pand maar dat liep mis. Die cliënt werd in juni 2020 gewelddadig overvallen. De problemen en angst die dat opleverden waren reden voor de verhuurder om het contract op te zeggen. Ondertussen bleef de verhuurder de benedenwoning aan de Burgwal verhuren aan de eigenaresse van de zorginstelling, maar die gaf dit jaar te kennen dat zij er uit ging. Ze besloot er op eigen houtje een medewerker van haar bedrijf onder te brengen. Dat mocht, zo redeneerde de huurder, omdat niet zij maar haar instelling het appartement had gehuurd. De naam van haar bedrijf stond immers ook in het huurcontract genoemd. De verhuurder was het hiermee oneens en spande een kort geding aan.

Nu de huurder er zelf niet meer woont en het appartement in gebruik gaf aan een ander is de vrouw haar verplichtingen als huurder niet nagekomen, zo oordeelde de kantonrechter. De eigenaar van de zorginstelling meende dat de huur van het appartement aan de begane grond niet afweek van de huur van het appartement boven waarin cliënten van de instelling werden ondergebracht. De verhuurder zag dat anders en de kantonrechter geeft haar hierin gelijk. Daarom staat ook in het contract voor de begane grond dat ‘bij wisseling van bewoner de verhuurder geïnformeerd dient te worden en toestemming dient te geven’. En die toestemming gaf ze niet. 

De verhuurder had geen probleem aan het huren van het appartement aan een nieuwe huurder, maar dan wel met een nieuw contract inclusief een huurverhoging. 

Nick de Vries

Nick de Vries