Afbeelding
Unsplash

Tbs van man die studente in Kampen vermoordde nog lang niet voorbij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – De man die in 1989 studente Ceciel Bot in Kampen vermoordde, zit voorlopig nog wel in een tbs-kliniek. Zowel het Openbaar Ministerie als Duncan van B. zelf willen dat de maatregel met 2 jaar verlengd wordt.

Duncan van B. was 18 jaar oud toen hij de studente verkrachtte en vermoordde op haar kamer in de Kamper binnenstad. Hij kreeg in 1990 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor die moord en nog twee verkrachtingen in zijn toenmalige woonplaats Hoorn. Enkele jaren terug was de situatie in de tbs-kliniek voor de man vrij uitzichtloos. Het Openbaar Ministerie zag de ‘longstay’ als enige mogelijkheid voor hem, wat min of meer neerkomt op een verblijf in een tbs-instelling voor de rest van zijn leven. Maar overplaatsing naar de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht bood soelaas. Begeleid verlof krijgt hij sinds vorig jaar en mogelijk mag hij dit jaar ook voor het eerst sinds 2004 weer onbegeleid naar buiten. Daarvoor was de laatste keer in 1989. “Ik ben op de goede weg”, zei de nu 50-jarige man licht stotterend en nerveus tegen de drie rechters in Zwolle. “En ik ben realistisch genoeg om te zeggen: nu naar buiten, dat is niet goed voor mij.” 

Als hij onbegeleid naar buiten mag, moet hij wel zijn libido-remmende medicatie blijven slikken en blijft hij gewoon in behandeling. Er zijn veel specialisten die zich met zijn casus bezighouden, zegt zijn hoofdbehandelaar in de rechtszaal. Het indammen van risico’s staat daarbij centraal. Want in het verleden was aan Van B. niet te zien of er wat aan de hand was, “terwijl er toen verschrikkelijke dingen zijn gebeurd”, verwijst hij naar het strafblad van Van B. Volgens zijn advocaat is de man een doorzetter: er zijn genoeg tbs’ers die voor de longstay kiezen als ze als ‘uitbehandeld’ gezien worden. De officier van justitie vroeg de rechters om de tbs-behandeling met 2 jaar te verlengen. Iets waarmee ook de raadsman van Van B. wel kon instemmen.

Op 8 juni bepaalt de rechtbank formeel nog of de tbs-maatregel inderdaad met twee jaar verlengd wordt.