Afbeelding

Einde behandeling voor moordenaar Maartje Pieck

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE JPZ) – De dwangverpleging voor de man die in 2000 in Kampen Maartje Pieck vermoordde is voorwaardelijk ten einde. Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De man was in essentie al op vrije voeten, maar stond nog onder behandeling. Nu is die behandeling ten einde. Hij blijft nog wel onder toezicht staan.

Bij een voorwaardelijke beëindiging van een tbs met dwangverpleging eindigt de dwangverpleging. Wat nu centraal staat is de terugkeer naar de maatschappij, zei de voorzitter tijdens het voorlezen van het vonnis. Wel blijft H. dan onder controle staan van de reclassering en moet hij zich aan voorwaarden houden. Onderdeel van de voorwaarden is dat hij zich niet in Kampen mag begeven. De 55-jarige Jan H. heeft aangegeven zich daaraan te houden. De rechtbank verlengde de tbs-maatregel voor de duur van een jaar.

De moord had in 2000 plaats. De 15-jarige Pieck bezorgde folders aan de Veenmos bij het huis van H. net toen hij een lege drankfles in de afvalbak buiten gooide. Hij sleurde haar naar binnen waarna ze verkracht en gedood werd. Later die avond reed hij met haar lichaam in de kofferbak naar het Roggebotsebos waar hij het achterliet. De politie kwam uit bij H. omdat het spoor van de folders die Maartje rondbracht bij hem doodliep.

De man kreeg 15 jaar cel en tbs opgelegd. Aan die jarenlange behandeling kwam dinsdag een einde. H. woont nog wel op het terrein van de kliniek maar werkt al jaren buiten de beveiligde hekken. Enkele nachten per week slaapt hij zelfs geheel buiten de kliniek. Hij werkt fulltime en “leidt een heel normaal leven”, zei hij zelf. Door alcoholgebruik ging hij 18 jaar geleden de fout in. De laatste zeventien jaar heeft hij geen druppel gedronken, zei hij. Onderdeel van de voorwaarden waaraan hij zich moet houden is ook een alcoholverbod.