Afbeelding
Unsplash

Celstraf voor bedreigen van wethouder Van der Sloot in Kampen

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 80-jarige Kampenaar heeft donderdag 271 dagen celstraf gekregen voor onder meer het belagen van wethouder Irma van der Sloot in Kampen. Ook mishandelde hij een arrestantenbewaker en vergeleek een arts met nazidokter Mengele. 

Maandenlang bestookte Jan van der L. wethouder Irma van der Sloot met brieven. De toon van die brieven werd steeds dwingender en dreigender. Nadat er afgelopen juni een brief binnenkwam waarin gesuggereerd werd dat een ontvoering van de wethouder aanstaande was, deed de gemeente aangifte. “Van der Sloot, we gaan haar ontvoeren. De politie kan haar niet dag en nacht beschermen”, stond er te lezen. Van der L., jarenlang actief in de christelijke politiek onder meer als voorzitter van de beweging Christelijke Koers binnen het CDA, heeft zich de laatste jaren op het klimaatbeleid gestort. Hij wilde met de wethouder van gedachten wisselen. Hij erkende het sturen van de vele brieven, behalve die laatste. En omdat er geen handschriftonderzoek is gedaan, ontbreekt het bewijs dat hij deze brief stuurde, stelde de rechtbank.

Na zijn aanhouding mishandelde hij een arrestantenverzorger en noemde een arts die hem bezocht ‘Mengele’. Hij bedreigde een buurman met een schep en bestookte hem met briefjes waarin hij stelde dat hij moest verhuizen. Ook duwde hij zijn vrouw de straat op. Tegen van der L. was tbs met dwangverpleging geëist, maar dat achtte de rechtbank te verstrekkend. De man heeft volgens de rechtbank een stoornis die niet behandelbaar lijkt.

Op de zitting gedroeg hij zich zo extreem dat hij even de zaal uitgezet dreigde te worden. Herhaaldelijk klonk zijn stem vloekend en tierend in de zaal. Om zijn slachtoffers te beschermen legt de rechtbank contactverboden op. Voor iedere keer dat hij weer contact opneemt met de wethouder of een van de andere slachtoffers, moet hij twee weken zitten. De celstraf die hij nu opgelegd krijgt, is gelijk aan zijn voorarrest. 

Wethouder Van den Belt (links) en Liset Vollebregt van de WachtVerzachter.
Zandloper overhandigd aan wethouder Van den Belt als markering start WachtVerzachter Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Livera alweer 5 jaar terug in Kampen en dat wordt gevierd met 5 dagen met 20% korting Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Wijkverpleging IJsselheem, werk dat er echt toe doet Partnerbijdrages 14 uur geleden