Afbeelding

Moordenaar Bot voorlopig niet terug in maatschappij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De kans dat de moordenaar van Ceciel Bot binnenkort terugkeert in de maatschappij, is uiterst klein. Bijna 28 jaar na de moord op de studente in Kampen werd dinsdag opnieuw verlenging van de tbs geëist.

Duncan van B. kreeg in 1990 op bijna 20-jarige leeftijd 15 jaar cel en tbs opgelegd. De uit Hoorn afkomstige man werkte destijds rond Kampen en drong via een geopende deur het appartementencomplex binnen waar toevallig Bot voor hem opendeed. Ze werd verkracht en vermoord. Van B. werd ook veroordeeld voor twee andere gruwelijke verkrachtingen in Hoorn. Inmiddels is hij 46 jaar oud, heeft hij zijn celstraf er op zitten maar komt er voorlopig geen einde aan zijn tbs. Sterker nog, het ministerie van Justitie had al besloten dat hij naar de longstay-afdeling moest, wat in de tbs-wereld vrijwel gelijk staat aan levenslang. Van B. was volgens deskundigen uitbehandeld en een terugkeer naar de maatschappij was onverantwoord. Maar zijn advocaat Barry Koenders maakte met succes bezwaar. De komende maanden bekijken behandelaars of ze opnieuw met Van B. aan de slag willen.

De man zelf voelt zich gepasseerd. Zijn laatste verlof dateert uit 2004. hij was toen juist op weg naar een terugkeer in de maatschappij. Maar na het vertrek van zijn behandelaar en diverse wisselingen in de instelling is hij naar zijn gevoel aan de kant geschoven. “Ik ben altijd open geweest en wilde ook meewerken aan een behandeling. Maar ik loop op tegen vooroordelen.” Een van zijn problemen is seksueel sadisme, zei een deskundige in de rechtszaal. Een diagnose die pas later is gesteld, zei Van B. “En de reden dat ik een tijd in de isoleer heb gezeten. Omdat men blijkbaar bang was geworden. Ik had blijkbaar een seksueel agressieve houding naar vrouwelijk personeel. Ik kan me daar totaal niet in vinden.”

De officier van justitie bleef bij zijn vooraf gestelde eis om de tbs met twee jaar te verlengen. Zijn raadsman vroeg om verlenging met een jaar. Volgens hem is het raadzaam als de rechters in deze opvallende procedure de vinger wat nader aan de pols houden. Zo kan een nieuwe impasse voorkomen worden.

Vonnis op 20 juni.