Afbeelding
Unsplash

Na overval is verhuurder pand Burgwal klaar met zorginstelling

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Na de overval op een van haar appartementen aan de Burgwal in Kampen werd het contract met zorginstelling al ontbonden. Nu wil de verhuurder ook af van het huurcontract met de eigenaresse van de zorginstelling, bleek maandag uit een kort geding. 

Na een overval op een van de appartementen in juni 2020 werden twee 23-jarige mannen opgepakt. De overval had vermoedelijk met drugs te maken, maar bewezen werd dat niet eind oktober op de rechtszitting. Beide mannen werden, mede vanwege tegenstrijdige verklaringen van getuigen, vrijgesproken van de overval. Maar de schrik zat er goed in bij de verhuurder van het rijksmonument aan de Burgwal. Het huurcontract met een instelling voor jongeren met een verstandelijke beperking van wie een cliënt in het bewuste appartement verbleef, werd ontbonden. Ondertussen bleef de verhuurder de benedenwoning aan de Burgwal verhuren aan de eigenaresse van de zorginstelling, maar die gaf dit jaar te kennen dat zij er uit ging. 

Ze vroeg of ze een andere huurder mocht aandragen en dat mocht alleen onder voorwaarden. Daarop maakte de huurder duidelijk dat niet zij, maar de zorginstelling de huurder was dus dat van voorwaarden geen sprake was. “Zo heeft ze de regie over mijn woning en bepaalt wie er uit en in gaat”, zei de huurder tegen de voorzieningenrechter. En verhuren aan de zorginstelling ziet ze sinds de overval niet zitten, zei ze met een zure glimlach.

Advocaat Maarten IJzerman benadrukt dat de naam van de zorginstelling uitdrukkelijk vermeld staat in het huurcontract. En dat bij de opstelling van het huurcontract voor de benedenwoning bekend was dat er eerst een werknemer van de instelling zou wonen. En dat is nu ook weer het geval. Na korte tijd trekt de eigenaresse er uit en wil ze dat haar zoon, werkzaam als ‘facilitair manager’ voor haar eenmanszaak, er komt te wonen. 

Maar nu de appartementen niet meer door de zorginstelling worden gehuurd, wat is dan het belang van het bedrijf dat de facilitair manager daar komt te wonen, wilde de rechter weten. “Cliënten zitten in meerdere panden in de binnenstad van Kampen. Dan is het van belang dat de facilitair manager in de binnenstad zit”, zei advocaat IJzerman. Het probleem is ook niet dat hij daar komt te wonen, reageerde raadsman De Ruiter, maar dan wel met een huurcontract op zijn naam. En, niet onbelangrijk, een nieuw contract met een huurverhoging.

Pogingen van de rechter om beide partijen dichter bij elkaar te brengen, liepen op niets uit. De uitspraak volgt op 27 september.

Nick de Vries

Nick de Vries