Afbeelding

Stichting: cliënt moet weg wegens gevaarlijk gedrag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Mag een zorginstelling het contract met een cliënt uit Kampen verbreken omdat zij gewelddadig gedrag vertoont? De familie wil dit via een kort geding voorkomen, bleek woensdag in de rechtbank in Zwolle.

De 41-jarige vrouw met een lichte verstandelijke beperking woonde vanaf 2014 tot medio 2018 redelijk zelfstandig in een zorgappartement in Kampen van de zorgstichting JP van den Bent. Na een conflict wordt door de stichting de huur opgezegd. De broer van de vrouw, tevens haar mentor, maakt bezwaar. Beide partijen komen tot een vergelijk en eind 2018 keert de vrouw terug in haar appartement. Tot het medio 2019 helemaal misgaat: ze slaat een medewerker. De vrouw wordt vervolgens op een crisisplek in Ermelo geplaatst. Volgens de stichting vertoont de vrouw structureel agressief gedrag, maar dat is volgens de familie zwaar overdreven. De vrouw raakt in Ermelo langzaam haar zelfstandigheid kwijt mede door stringente leefregels, zegt haar familie. Toch wil ze dat de vrouw een juiste woning van de stichting krijgt tot bij een andere zorginstelling een nieuwe plek is gevonden. Een zoektocht die moeilijk gaat, zei haar broer en mentor tegen de rechter. De stichting schetst een slecht beeld van haar zus waardoor geen instelling bereid is haar op te nemen.

De stichting heeft de zorgovereenkomst opgezegd, maar houdt die beslissing aan tot de rechter met een uitspraak komt. Het gedrag van de 41-jarige vrouw wordt door de familie gebagatelliseerd, zei de advocaat van de stichting. De vrouw is door haar gedrag niet meer bij JP van den Bent op haar plek. Beide partijen stonden tegenover lijnrecht elkaar voor de rechter tot een medewerker van de stichting plots meldde dat er bij zorginstelling Careander een plek is voor de vrouw. De rechter riep meteen beide partijen op om te bemiddelen. ,,Dat is beter voor mevrouw dan dat ik een uitspraak doe.'' Zowel de stichting als de familie gaan overleggen met Careander. De partijen krijgen een maand om er uit te komen. Lukt dat niet, dan doet de rechter alsnog uitspraak.