Afbeelding
Huib Strengers

Richard Boddeus gaat voor vierde raadstermijn: “Aardige bijdrage aan nieuwe inzichten”

· leestijd 2 minuten Politiek

KAMPEN – Het was een ongekende verrassing bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. De SP (Socialistische Partij) kwam met vier zetels in de Kamper gemeenteraad. Lijstaanvoerder Richard Boddeus was in 2010 als eenling begonnen en maakte zich sterk voor onder andere het niet bouwen over de Zwartendijk. Het bleef niet bij die eerste verrassing. In 2017 wordt eind september bekend dat het viertal de SP verlaat en doorgaat als ‘Kampen Sociaal’. 

“De SP voldeed niet aan onze verwachtingen. We voelden ons niet senang bij de landelijke voorzitter Ron Meijer. De problemen zoals woningbouw, veiligheid en buurtvoorzieningen werden niet opgelost. Politiek inhoudelijk bleef de partij achter. Er werd te weinig gedaan aan het milieu en de vluchtelingen problematiek”. “Kortom”, zegt Boddeus, “er werd ingezet op de verkeerde dingen, wat ons deed besluiten de SP gedag te zeggen. Met z’n drieën, Lammert Bastiaan, Lenie van Asselt en ikzelf, hebben we het links van het midden georiënteerde Kampen Sociaal vorm gegeven. We hebben o.a. een verkiezingsprogramma gemaakt, een website gebouwd en campagne gevoerd”. 

Met twee zetels kwam Kampen Sociaal in 2018 in de raad. Het dagblad Trouw volgde vier maanden de ‘creatie’ van de lokale partij. “Afgelopen jaren hebben we laten zien dat Kampen Sociaal van toegevoegde waarde is: “We hebben de vinger op de zere plek gelegd toen er op het armoedebeleid vier ton werd bezuinigd, dat was niet onze keus. Ook is er op het welzijnswerk bezuinigd, er was onvoldoende ‘kijk’ op de samenleving, op mensen die zelf niet mee konden komen in de maatschappij en te lijden hadden onder eenzaamheid. Wij hadden andere keuzes gemaakt zeker als bestrijden van eenzaamheid een speerpunt is”, zegt Boddeus overtuigend. 

“Als Kampen Sociaal willen we dat de gemeente haar best doet voor de culturele voorziening, we moeten blijven vechten voor het voortbestaan van deze instellingen. Als je tonnen gaat bezuinigen kan het zomaar betekenen dat culturele voorzieningen verdwijnen, wij zien de meerwaarde van deze instellingen. Ontwikkelingen in de binnenstad hebben altijd onze bijzondere aandacht. We hebben als fractie nu al vragen gesteld over wat er gaat gebeuren met de Theologische Universiteit aan de Broederweg, die Kampen gaat verlaten. De projectontwikkelaars staan in de rij om er appartementen van te maken. We worden dikwijls met verrassingen geconfronteerd, concludeert de voorman van Kampen Sociaal. “We zijn onder andere overrompeld door de ontwikkelingen aan de Veerweg. Mateboer heeft de woningen daar voor een appel en een ei kunnen kopen in plaats van dat daar een openbare aanbesteding heeft plaatsgevonden. Van ontwikkelingen in de Bovenhavenstraat hebben we nog niets gezien”. 

Vierde periode 

Redt Kampen Sociaal het voldoende stemmen te halen bij de verkiezingen op 16 maart volgend jaar? Boddeus: “Ik heb een aardige bijdrage aan nieuwe inzichten, spreek veel mensen en heb bijvoorbeeld het initiatief genomen voor de renovatie van het Gotisch Huis in de Oudestraat. Een subsidieaanvraag bij de provincie kan nu gedaan worden zodat de renovatie wellicht eerder kan beginnen. Continu ben ik bezig met de toegankelijkheid van de Koornmarktspoort, die op last van de brandweer is gesloten. Er zijn genoeg uitdagingen om kiezers over de streep te trekken”, zegt de voorman van Kampen Sociaal. 

Hoe gaat de campagne er uit zien? Richard: “We voeren continu campagne en pakken dingen op waar we goed in zijn. We staan voor een sterke sociale samenleving en gaan werken aan terughalen wat bezuinigd is, namelijk welzijn en armoedebeleid. Eén van onze prioriteiten is de aanpak van de N50. Dat moeten we niet alleen als gemeente Kampen doen, maar middels een sterke lobby met Zwolle naar Den Haag. Deze weg is levensgevaarlijk maar tevens van economisch belang. Let wel, we staan met Zwolle op de vierde plaats als economische regio. Toerisme en investeren in kunst en cultuur moeten we in samenwerking met Zwolle doen. Daarentegen zie we niets in een derde industriehaven. Het levert nauwelijks banen op en brengt natuurschade aan. De facelift aan de Koggewerf moet meer gestalte krijgen”. 

De gerestaureerde Kogge naar Kampen halen? Richard, “Hij mag nabij de koggewerf liggen, maar ik zie niets in een ‘Hanze Experience’, waarbij de gerestaureerde in 2016 opgedoken IJsselkogge, een belangrijke toeristische trekpleister zou worden. Misschien kan die dan beter naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam”, besluit Richard Boddeus. 

Kader 

Richard Boddeus (48) is geboren en getogen in Kampen. Op de middelbare school kreeg hij les van Arie Slob de huidige minister van onderwijs. Hij is verpleegkundige en werkt vier dagen per week in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Vier hoofdpunten heeft Kampen Sociaal voor de verkiezingscampagne voor een nieuwe raad die in maart 2022 wordt gekozen: het sociaal domein, kunst en cultuur, betaalbare woningbouw zowel in de huur- als in de koopsector en economie en toerisme.

(door Huib Strengers)

Nick de Vries