Afbeelding
Eigen foto.

Het 22e Kamper Stripspektakel zet stands op in het Stadspark

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - In het Stadspark vindt op 21 augustus het 22e Kamper Stripspektakel plaats. Voorgaande jaren vond dit altijd in de binnenstad plaats, maar dit jaar moet het vanwege de coronamaatregelen verhuizen naar het Stadspark. Het spektakel vindt plaats naast de Cellesbroederspoort. 

Om het evenement mogelijk te maken zijn nog meer regels opgesteld: er mogen maximaal 750 bezoekers tegelijk aanwezig zijn; er is sprake van een tijdslot van anderhalf uur zodat de bezoekersstromen goed doorlopen. Ter bevordering van de doorstroming zijn er dit jaar geen shows of springkussens, zodat mensen niet al te lang op dezelfde plaats blijven. 

En als die gang van zaken bekend klinkt, is dat niet door toeval: ‘We hebben als het ware het draaiboek van Ventura over kunnen nemen’, beaamt Paul Reichenbach, geestelijke vader van het Stripspektakel die het evenement 22 jaar geleden ter gelegenheid van de Kamper Ui(t)dagen bedacht. Door de nodige aanpassingen ziet het Stripspektakel er wat anders dan de spektakels van de afgelopen twintig jaar.

Niettemin zijn de gebruikelijke stands en bekende gezichten zoals Paul Geerts weer aanwezig, naast ook nieuwe tekenaars en tekenaressen. Wat dat betreft is er zowel loyaliteit als aantrekkingskracht, wanneer het op de bezoekers en tekenaars aankomt. Waar andere stripbeurzen overdekt zijn en vaak een entreeprijs hebben, ligt de kracht van het Stripspektakel in toegankelijkheid. “We staan overal voor open, zolang het maar toegankelijk is”, bevestigt Reichenbach, “En het mooie daarvan is dat ook kinderen de tekenaars kunnen ontmoeten. Voor de tekenaars is het geweldig om hun werk op zo’n manier te kunnen delen.”

En goed opgelet alle jonge tekentalentjes: de tekenwedstrijd voor het Stripspektakel is nog open tot 21 augustus. 

Iedereen is weer welkom dit jaar: “Naast plezier zijn strips belangrijk voor leesbevordering”, vervolgt Reichenbach, “maar voor leren en op avontuur gaan ben je nooit te oud, en dat geld zeker voor strips.” 

De jeugd van 7 tot 77 jaar die de avonturen van Kuifje volgde mag wat hem betreft wel verbreed worden van 5 tot 105 jaar. Zodoende kan die jeugd hier weer hun dappere helden ontmoeten, zowel de striptekenaars als -figuren, die door cosplayers en dubbelgangers als Rutger Gret, de Echte Lucky Luke, vertolkt worden.

De programmadelen zelf blijven nog even geheim, maar in ieder geval mogen Herrie de Heks en haar vermaarde toverdrank niet ontbreken. En ook wordt aan de tekenaars uiteraard de kostelijke Kamper Slof weer weggegeven bij het verlaten van dit 22e Kamper Stripspektakel.

Nick de Vries

Nick de Vries