Afbeelding
Unsplash

Tbs van moordenaar studente in Kampen met 2 jaar verlengd

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De tbs-maatregel van de man die in 1990 werd veroordeeld voor de moord en verkrachting van een studente in Kampen wordt met 2 jaar verlengd. De rechtbank in Zwolle vindt dat hij op de goede weg zit, maar verdere begeleiding blijft noodzakelijk. 

Dat oordeelde de rechtbank dinsdag in de verlengingszaak van de tbs van de 50-jarige Duncan van B. Hij was 18 jaar oud toen hij de studente Ceciel Bot verkrachtte en vermoordde op haar kamer in de Kamper binnenstad. Hij kreeg 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor die moord en nog twee verkrachtingen in zijn toenmalige woonplaats Hoorn. Enkele jaren terug was de situatie in de tbs-kliniek voor de man vrij uitzichtloos. Na overplaatsing naar een andere kliniek zat er ineens weer schot in de behandeling. Hij zit al 21 jaar ‘binnen’ en beseft dat nu ‘naar buiten gaan’ voor hem geen optie is. Hij zag geen problemen in het verlengen van de maatregel met 2 jaar zoals ook het Openbaar ministerie had voorgesteld. 

De veiligheid van anderen en de maatschappij vereist een verlenging van de maatregel, oordeelde de rechtbank in Zwolle. Er is nog altijd een kans dat meneer opnieuw over de schreef gaat omdat zijn seksuele stoornis nog aanwezig is. Wel komt de komende tijd onbegeleid verlof in beeld. Over twee jaar bekijkt de rechtbank opnieuw hoe het er voor staat met zijn behandeling.

Nick de Vries

Nick de Vries