Het deel van het Stadspark waarin het recente zedenincident plaats vond (foto: Maarten van Gemert)
Het deel van het Stadspark waarin het recente zedenincident plaats vond (foto: Maarten van Gemert) Foto: Maarten van Gemert

Verdachte van verkrachting in Stadspark Kampen blijft in de cel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Een 19-jarige man die wordt verdacht van het verkrachten van een vrouw in het Stadspark in Kampen eind september blijft vastzitten. Het slachtoffer kan zich van die avond weinig meer herinneren maar haar telefoon kan uitkomst bieden, hoopt de advocaat van de verdachte.

Arm in arm liepen de nu 19-jarige B.Z. en het latere slachtoffer in de nacht van 25 september 2022 café/club Fatih in Kampen uit. Hier zijn beelden van, maar daarna ontbreekt het spoor. De vrouw zegt in het Stadspark door de man verkracht te zijn. Het Openbaar Ministerie verdenkt Z. vooralsnog ook van een poging de dame te doden door haar keel langdurig dicht te drukken. De officier van justitie liet donderdag op de regiezitting in de rechtbank in Zwolle doorschemeren dat hij die verdenking nog tegen het licht houdt. Van belang hier is de zogeheten letselinterpretatie waar een GGD-arts nog mee komt. 

Ook loopt er nog onderzoek naar de telefoon van de vrouw. Waarom dat zo van belang is, deed advocaat Umut Yildirim op de gang in de rechtbank uit de doeken. Volgens zijn cliënt zijn de twee langs meerdere plekken geweest die nacht om te zoenen. De locatiebepalingen van haar telefoon kunnen dat relaas bevestigen. De vrouw zou later die nacht ontredderd omstanders hebben aangesproken. Ze vertelde te zijn verkracht. Z. zit sinds eind september vast maar hij verzocht donderdag via zijn advocaat om onder voorwaarden vrijgelaten te worden. ‘’Ik wil graag verder met mijn studie’’, zei Z. tegen de rechters. Dat kan niet vanuit de cel. Er is nog wel gezocht naar meer beelden van die nacht van bewakingscamera’s, maar die zijn vooralsnog niet gevonden, aldus de raadsman.

De verdachte is jong en de reclassering meent dat het jeugdstrafrecht van toepassing is. Daarover zal uiteindelijk de rechtbank zich buigen. In het jeugdstrafrecht gelden lagere straffen dan in het volwassenenstrafrecht. De rechtbank zag, net als het Openbaar Ministerie, geen reden om de man voorlopig op vrije voeten te stellen. De verdenking is ernstig, zei de voorzitter.

Op 6 april gaat de zaak verder en wordt deze inhoudelijk behandeld.

Nick de Vries

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 10 uur geleden