Johan van der Kolk.
Johan van der Kolk. Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: “De grootste familie van Nederland”

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Zo’n 45 jaar geleden maakte de TROS haar entree in Hilversum, zij vonden dat er meer programma’s moesten komen voor families en toen deed deze slogan zijn intrede. Tegenwoordig wordt er ook een tv-programma gemaakt over gezinnen met veel kinderen. Want tegenwoordig zijn grote gezinnen steeds uitzonderlijker, in 2020 kreeg de Nederlandse vrouw nog maar gemiddeld 1,54 kind. Volgens internet bestaat het grootste gezin van Nederland uit een echtpaar met acht dochters en negen zonen, waaronder twee tweelingen.

Nu ben ik zelf vader van een tweeling en kan ik mij de slapeloze nachten nog heel goed herinneren en ben ik blij dat die periode inmiddels alweer 15 geleden achter mij ligt. Na de eerste paar dagen was ik door het ontbreken van slaap al wel van de roze wolk afgelazerd. Ik probeer mij dan voor te stellen hoe deze vader zich heeft moeten voelen. Losstaand van de slapeloze nachten probeer ik dan ook als ondernemer mij een voorstelling te maken van alle kosten die je moet maken om zoveel kinderen enigszins fatsoenlijk op weg te helpen.

Mijn moeder komt uit een gezin van 9 kinderen en toen haar broertje en zusje als kind 8 en 9 en als tweeling op de wereld kwam werd zij als oudste van het gezin van school gehaald. Haar moeder verbleef lange tijd in het ziekenhuis en zij moest het gezin draaiende houden. Wanneer ik mijn moeder vraag naar die tijd vindt ze het jammer dat ze zelf veel van haar jeugd moeten missen. Ook moest ze een groot deel van haar zuurverdiende loon afstaan aan de huishoudpot. Het bracht echter ook veel gezelligheid, de kamer zat altijd vol met veel mensen en ze zou het zo weer overdoen. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2020, 285 duizend familiebedrijven, 86 procent van die familiebedrijven was een een microbedrijf waar 2 tot 10 personen werkzaam zijn. Het gezin van mijn moeder was eigenlijk ook al een soort van micro onderneming. Alle familiebedrijven zijn goed voor ruim 31% van alle banen in Nederland. Behalve dat ondersteunen ze ook vaak het lokale verenigingsleven. In die besturen van die verenigingen zitten ook vaak weer lokale ondernemers. 

Veel gezinnen in Kampen verdienen hun boterham bij dit soort familiebedrijven. En ja hoor ook bij familie van der Kolk wordt er wel eens wat online gekocht. Maar met de feestdagen voor de deur is het goed om zoveel mogelijk lokaal te kopen. Je ondersteunt daarmee niet alleen die ondernemer, maar je steunt daarmee ook de lokale samenleving, in de breedste zin van het woord. Het zijn namelijk ook de lokale ondernemers die de vele evenementen mede mogelijk maken.

In deze uitgave weer mooie lokale verhalen en interviews, waarbij wij ondernemers met elkaar in verbinding willen brengen. Alle soorten bedrijven, iedereen moet zich thuis voelen bij ‘ondernemen in Kampen’. Het thema van dit nummer is “familiebedrijven”, een mooi thema zo vlak voor de feestdagen. Blijf tijd en liefde in je familie en in het familiebedrijf steken.

Ondernemende groet,
Johan van der Kolk
Commercieel Directeur BrugMedia

Dit was het voorwoord van de vierde uitgave van 2022 van Ondernemen in Kampen. Het blad dat verspreid wordt onder alle ingeschrevenen van de Kamer van Koophandel.

Nick de Vries

Familieleden van Anna Diender, museumvertegenwoordigers en Eva Vriend voor het Schokker huis
Opening Schokker huis en boekpresentatie Eva Vriend Cultuur Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
112 KAMPEN: Gaslek ontstaat bij graafwerkzaamheden Beekmanstraat 112 12 uur geleden
Afbeelding
112 KAMPEN: Brandweer krijgt melding van uitslaande brand tijdens oefening Amandelboom 112 11 apr, 20:12