Afbeelding
Unsplash

Werkstraf en voorwaardelijke cel voor afpersing op feestje in Kampen

112

ZWOLLE (JPZ) – Op een feestje in Kampen moest een man onder bedreiging van een mes zijn horloge en sieraden afstaan. De bekennende hoofdverdachte kreeg maandag 123 dagen cel, waarvan 120 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 100 uur opgelegd.

Op 22 februari 2019 nam de nu 23-jarige P. van der W. het initiatief om op een feestje bij een zekere D. het slachtoffer af te persen. Zijn jas, zijn horloge en telefoon werden hem afgenomen. Ook moest hij op zijn mobieltje tonen hoeveel geld er op zijn bankrekening stond. Daarna moest hij onder bedreiging pinnen bij een automaat in de buurt. Uiteindelijk wist het slachtoffer te vluchten. 

De bekennende verdachte bracht die tijd zijn dagen feestend en in een roes van alcohol, drugs en weinig slaap door. Inmiddels is hij van al het middelengebruik af en leidt hij aan MS, een progressieve slopende ziekte. Mede hierdoor kan hij zich niet alles van de avond van de beroving herinneren. De aanleiding voor de afpersing was dat hij het slachtoffer een lesje wilde leren. 

De rechtbank noemt de feiten ernstig en normaal staan daar celstraffen op. Bovendien nam Van der W. het initiatief. Maar de feiten zijn oud en mede ook gezien de broze gezondheid van de man vinden de rechters het niet op zijn plaats om de man terug naar de cel te sturen. De drie dagen onvoorwaardelijke celstraf die hij krijgt, heeft hij al uitgezeten. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.