Matthijs en Wietze schaken onverstoorbaar door
Matthijs en Wietze schaken onverstoorbaar door (foto: Maarten van Gemert)

Jeugdschaakambassadeur Matthijs opent chesscourt bij dorpshuis Zalk

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
ZALK – Het dorp Zalk heeft een nieuwe uitdaging voor haar inwoners en bezoekers. Jong en oud wordt uitgedaagd voor een potje schaken of dammen. Op het nieuwe chesscourt bij het dorpshuis. Als fervent schaker en jeugdambassadeur voor die sport, speelde Matthijs Driessen (9) als eerste een potje schaak op het chesscourt. Aan Wietze Fokker (12) was de eer om zijn tegenstander te zijn.

Voorafgaand aan de dorpsvergadering vorige week maandag werd het nieuwe chesscourt bij het MFD ’An de Steege’ in gebruik genomen. Jettie Plender was met het idee gekomen voor het stenen schaakbord bij de ingang van het dorpshuis. Zij had Matthijs uitgenodigd om het te openen. Het weer werkte niet mee maar onder de paraplu’s bleef de concentratie bewaard.

Schaakterrassen
Als groot schaakliefhebber had Plender het initiatief genomen om een schaak- en dambord in de openbare ruimte plaatsen. Daarmee zou de drempel verlaagd worden om een potje te schaken of te dammen. „Als je het eenmaal kent,” vertelt de Zalker inwoonster enthousiast, „is het een geweldige sport om te spelen.” Zowel voor jeugd als voor ouderen draagt het bij aan de mentale weerbaarheid en de mentale fitheid, aldus Plender.
Ze was op het idee gekomen toen ze in Parijs prachtige schaakterrassen in de parken zag. Dorpsbelangen Zalk verwelkomde het idee. Met financiële bijdragen uit het gemeentelijke Heropeningsfonds en van de Nederlandse Heidemaatschappij konden het bord en de tafel worden gerealiseerd. De schaakstukken zijn geschonken door dhr. Ekkelboom. Binnen ligt de agenda om het bord te reserveren en ook zijn daar de schaakstukken te halen.

Schaakmaten
Voor wie de regels nog niet kent of voor wie op weg geholpen wil worden, staan er schaakmaten klaar. Zij kennen het spel en kunnen starters op weg helpen. Plender heet ook nog nieuwe schaakmaten welkom. Zelf schaakt Jettie al vanaf de middelbare school. Meneer Hup van de MAVO had haar enthousiast gemaakt.
Plender hoopt een nieuwe start te maken met de schaakcultuur in Zalk. Zij heeft het chesscourt geïnitieerd en ”nu is het aan de inwoners om het op te pikken”, vertelt ze in de stromende regen. Matthijs en Wietze lieten zich niet afleiden door de regen of de verslaggever. Enkele jonge assistentes probeerden de schakers onder paraplus droog te houden.
„Matthijs is een enthousiast en zeer gedreven schaker,” vertelt zijn moeder Maureen. „Hij schaakt al vanaf zijn vijfde jaar en daarmee het jongste schaaklid in Roden, onder de rook van Groningen.”

Schaakpassie
In zijn nieuwe woonplaats Epe heeft Matthijs zijn passie voortgezet. Hij probeert het schaken te promoten onder de jeugd door ze onder meer thuis uit te nodigen als hij schaakles krijgt van zijn schaakcoach J. Zwartjes uit Epe.
Matthijs is hoogbegaafd en daarom is het belangrijk om zijn brein uit te dagen. Het liefst tegen leeftijdsgenootjes om het sociale aspect ook te kunnen gebruiken voor contacten met ’peers’. De jonge schaakliefhebber is benoemd tot jeugdschaakambassadeur van Noordoost-Nederland (J.S.A. N.O.) vanwege zijn schaakpassie. Hij brengt zijn grote focus graag over op andere kinderen.
De pit die alzo in Matthijs schuilt, sluit aan op Zalk als Kern met Pit. Precies voor dat bordje aan de wand van het dorpshuis is het schaakbord geplaatst. De KNHM foundation ondersteunt Kernen met Pit en de Schaakbond liefhebbers als Matthijs en Wietze. Nu de rest van Zalk nog aan het schaken krijgen. Het chesscourt staat er klaar voor.


Matthijs en Wietze schaken onverstoorbaar door (foto: Maarten van Gemert)

..

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39