Sinds vorige week hangen er camera's bij de fietsenstalling van station Kampen Zuid
Sinds vorige week hangen er camera's bij de fietsenstalling van station Kampen Zuid foto: Maarten van Gemert

Inwoners nabij station Zuid krijgen geld om overlast AZC tegen te gaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In het Stationskwartier houdt de overlast door asielzoekers aan, met name rondom station Kampen Zuid. Burgemeester Sander de Rouwe wil dit tegengaan. Fietsen voor AZC-bewoners en geld voor verlichting van omliggende huizen zijn enkele maatregelen van de gemeente. ProRail heeft camera’s geplaatst bij de nu permanent verlichte fietsenstalling naast het station.

Omwonenden van het station hadden al vaker aan de bel getrokken over de overlast die zij ervaren. De Rouwe heeft in overleg met de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, politie en inwoners een pakket aan maatregelen getroffen. De Kamper burgemeester weet, onder andere door lokfietsen, zeker dat de overlast veroorzaakt wordt door bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten.

Fietsen
Ofschoon het AZC in Dronten niet direct bij station Kampen Zuid ligt, blijkt dat toch een populair aankomst punt te zijn voor asielzoekers. Vervolgens ontstaat er overlast in de aangrenzende woonwijk. Fietsendiefstal is aan de orde van de dag. Gestalde lokfietsen zijn steeds teruggevonden in het AZC, aldus De Rouwe. Tevens geeft hij stellig aan dat er met vluchtelingen uit Oekraïne geen problemen zijn.
Ook diefstal van eigendommen uit naburige huizen en tuinen in de nieuwbouwwijk Stationskwartier is schering en inslag. Om fietsendiefstal tegen te gaan, is er, samen met politie, Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en gemeente Dronten, een fietsenplan opgesteld. Tegen een geringe vergoeding kunnen asielzoekers op het AZC een eigen fiets krijgen.

Verlichting
Om insluiping, inbraak en diefstal van goederen tegen te gaan, krijgen omwonenden, aan met name het Muziekpad, een tegoedbon om verlichting aan te leggen bij hun huis. Een andere maatregel ziet De Rouwe niet omdat het hier geen openbare ruimte betreft. Daarnaast wordt de fietsenstalling blijvend verlicht en niet alleen tijdens de treindienstregeling.
De extra stroomkosten komen voor rekening van ProRail. Een woordvoerster van ProRail laat weten dat duurzaamheid (stroomverbruik) en milieu (lichtvervuiling) ”hoog in het vaandel staan maar veiligheid voor nu voorop staat”.

Cameratoezicht
Gemeente Kampen draait op voor de camera’s die woensdag 17 mei geplaatst zijn, in aanvang tijdelijk maar in de toekomst waarschijnlijk permanent. ProRail beheert deze. De Rouwe had naar eigen zeggen de spoorbeheerder al vaker om maatregelen verzocht. De woordvoerster van ProRail voor Overijssel laat in het midden waarom daarop niet eerder in is gegaan.
Tot slot draagt aan de snode situatie ook het feit bij dat het Stationskwartier nog volop in ontwikkeling is. Evenals de veiligheid in de wijk.


De fietsenstalling bij station Kampen Zuid en de aangrenzende nieuwbouwwijk Stationskwartier (foto: Maarten van Gemert)

..

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 18 uur geleden