Afbeelding
Foto: www.Unsplash.com

Subsidie voor klimaatbestendige woonomgeving beschikbaar

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De gemeente Kampen stelt gedurende vier jaar een subsidie van 100.000 euro per jaar voor inwoners beschikbaar om hun woonomgeving te vergroenen. Iedere inwoner kan vanaf 7 juni geld aanvragen voor aanpassingen rondom het huis, zoals ‘ontstenen’, het aanleggen van een groen dak en de aanschaf van een regenton. De gemeente wil hiermee haar inwoners stimuleren om hun leefomgeving klimaatbestendiger te maken.

Veranderend klimaat

Door het veranderende klimaat worden de zomers warmer en droger. Nederland krijgt steeds meer te maken met hoosbuien. Om beter bestand te zijn tegen wateroverlast, droogte en hitte kun inwoners aanpassingen in en om huis doen. Een groene tuin werkt verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen.

Riool afkoppelen

Niet alleen inwoners kunnen hun steentje bijdragen, ook de gemeente werkt aan klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld door meer ruimte te geven aan groen. En door regenwater ‘af te koppelen’ van het riool. Door af te koppelen kan het regenwater tijdens hevige regenval bijvoorbeeld afstromen naar een wadi of vijver, zodat de straat niet blank met vervuild rioolwater komt te staan.

Klimaatbestendig maken

Meer dan de helft van de grond in de gemeente is particulier eigendom. Daarom wil de gemeente inwoners ondersteunen om zelf aan de slag te kunnen gaan. Wethouder duurzaamheid Erik Faber: “Samen kunnen we zo ons aanpassen aan het veranderende klimaat Iedereen kan deelnemen. Groene vingers zijn geen vereiste.”

Stimuleringssubsidie

Voor acht klimaatadaptieve maatregelen stelt de gemeente stimuleringssubsidie beschikbaar. Het gaat om de volgende maatregelen: het aanleggen van wadi’s (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), het afkoppelen van hemelwater van het riool, het ‘ontstenen’ van verhard oppervlak, het aanleggen van een groen dak, het planten van bomen, het hergebruiken van regenwater, de aanschaf van een regenton en het plaatsen van een ondergrondse infiltratievoorziening. Op www.kampen.nl/klimaatsubsidie is vanaf 7 juni meer informatie te vinden over de subsidie en kan de subsidie worden ingediend. Vragen kunnen gemaild worden naar klimaatadaptatie@kampen.nl.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 18 uur geleden