Afbeelding
Foto: foto Fred Sollie

Programma 24-uur Hanze

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Op en rond zaterdag 14 oktober vindt het evenement ‘24-uur Hanze’ plaats, waarbij de 9 Hanzesteden tegelijk uit hun voegen barsten met bijna honderd activiteiten. Denk aan pop-up events, lezingen, muzikale (dans)optredens, cabaret, tentoonstellingen, workshops, nachtelijke rondleidingen en urban acts. Als klap op de vuurpijl zijn de meeste musea en een aantal winkels die avond speciaal open voor publiek.

24-uur Hanze is onderdeel van het Hanzejaar 2023, waarbij Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle in het teken staan van het eeuwenoude Hanze gedachtegoed. Reizende acts en Hanzelied Kunstenaar Chris Veldhof gaat langs de 9 steden om samen met de inwoners 9 losse panelen te beschilderen en uiteindelijk tot één geheel te maken. Het resultaat wordt op 14 oktober om 20:30 uur in Deventer onthuld. 

Een speciale boot, genaamd ‘De Tram’ probeert binnen 24 uur van Harderwijk naar Doesburg te varen en treinreizigers worden op een aantal trajecten verrast met bijzondere acts. Er wordt ook een speciaal Hanzelied door wisselende musici ten gehore gebracht in de steden. Behalve een speciale programmering in vele musea vinden er in alle steden afzonderlijk prikkelende eenmalige activiteiten plaats. In Kampen kan men op jacht tijdens een tijdreis met modellen van LEGO ® stenen door het Stedelijk Museum of meedoen aan ‘nightpainting’ of Koggeschilderen in het donker. 

Dineren tussen de schilderijen of naar Hanze bedtimestories luisteren kan in Hattem. In Doesburg zijn de musea én winkels zelfs open tot middernacht en is er een extra culturele zondag. Moonlightshopping en een geluid- en lichtspektakel zijn de ingrediënten voor Harderwijk, waar ook Marius van Dokkum live gaat schilderen in zijn museum. Deventer sluit een producer en een kunstenaar 24 uur op in een Hanzepand en zorgt voor ontbijtjes op bijzondere hanzeplekken. 

In Zwolle, Kampen, Deventer en Harderwijk zijn er avond- en nachtelijke stadswandelingen. Gewapend met zaklamp valt er dan extra veel Hanzehistorie te ontdekken, net als bij de Hanze Experience en flitsrondleidingen. Van muziek op het dak en XL Yoga tot workshops en kampvuuravond. Zwolle pakt uit met Sacred Sundays-rooftopedition: tijdens zonsondergang kunnen liefhebbers genieten van ambient muziek. Bij de nachtburgemeester kan men biechten in de nacht en het Commongroundfestival zorgt voor levendige muziekpodia. 

De Bergkerk in Deventer transformeert naar Yoga XL- en danskerk en Elburg richt zich op de jeugd met hippe workshops. Tijdens de Kamper Kampvuuravond komen gitaristen en singer-/songwriters bij elkaar voor een happening. De uitgebreide programmaonderdelen per Hanzestad zijn te bekijken via www.hanzejaar2023.nl. 

Over Hanzejaar 2023
Sinds 1 april staan 9 maanden lang de 9 Hanzesteden in het Oosten van Nederland bomvol activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn dit najaar nog twee grote evenementen die in alle steden plaatsvinden: 24-uur Hanze en Kleur de Hanze. Hanzesteden zijn van nu. Ze tonen lef, ondernemerschap en gemeenschapszin. De Hanzesteden zijn (hyper)modern en de kernwaarden zijn nog steeds te vinden in het DNA van Oost-Nederland. Het Hanzejaar 2023 brengt deze zaken allemaal bij elkaar.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22