Afbeelding
Foto: archiefbeeld

Opening Hanzejaar 2023 te zien bij RTV Oost

Algemeen

Het Hanzejaar 2023 wordt zaterdag 1 april door de negen Overijsselse en Gelderse Hanzesteden geopend. RTV Oost en Omroep Gelderland zijn erbij en maken hier een speciaal programma van dat op zondag 2 april op TV Oost is te zien. 

Al meer dan 800 jaar zijn de Hanzesteden verbonden door water en historie. Het Hanzejaar wordt dit jaar afgetrapt in Kampen met het koggejagen, waarbij met een touw een schip langs de kade wordt getrokken. De koggen – middeleeuwse zeilschepen en boegbeeld van het succesvolle Hanzeverbond – brachten destijds alle rijkdom naar de Hanzesteden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, was het onmogelijk om met kogges over rivieren langs de Hanzesteden te zeilen. De theorie is nu, dat deze schepen werden ‘gejaagd’. De ‘Sterkste Man van Kampen’ en diverse teams, gaan tijdens de opening van het Hanzejaar dit proberen. 

Naast het koggejagen presenteren alle Hanzesteden - Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle - een voorproefje van hun Hanzejaar programma’s.

De opening van het Hanzejaar 2023 is zondag 2 april om 11:00 uur te zien op TV Oost. De uitzending wordt herhaald om 13, 14, 16, 19 en 23 uur.