Eelco Bos (Mobycon) presenteert de verkeersonderzoekresultaten
Eelco Bos (Mobycon) presenteert de verkeersonderzoekresultaten (foto: Maarten van Gemert)

Onrust bij bewoners over de verkeersplannen rond de Prismaschool

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
HAGENBROEK – Bij de bewoners van de Hilbert van Dijkstraat rond de Prismaschool is onrust ontstaan over een verkeersonderzoek dat de gemeente heeft gepresenteerd. Daarin worden oplossingen voor de verkeersafwikkeling gesuggereerd die de straat tot een doorgaande route zouden maken. De verkeersdruk in de Hilbert van Dijkstraat dreigde al vaker toe te nemen maar dat werd tot nu toe met ingrepen vermeden.

De verkeersdruk rond de scholen en instellingen aan de Marinus Postlaan neemt toe. Na verontrustende signalen van ouders en scholen, stelde de gemeente een half jaar geleden een verkeersonderzoek in. Op een informatiebijeenkomst zijn vorige week de uitkomsten gepresenteerd. De omwonenden wijzen het ’openen’ van hun, nu doodlopende, straat resoluut af. Zij prefereren een doorsteek naar de Beneluxweg maar dat raadt de verkeerskundige om praktische redenen af.

Verkeersadvies
In de beleving van de bewoners, toen ze uitgenodigd werden voor de bijeenkomst, is het plan reeds in kannen en kruiken. Op de bijeenkomst benadrukte de dienstdoende ambtenaar dat dat volstrekt niet het geval is. Het gaat om het opstellen van een advies aan het college dat uiteindelijk beslist over eventuele maatregelen. Met schouwen en tellen heeft adviesbureau Mobycon de verkeerstromen in beeld gebracht. In een onafhankelijk verkeersonderzoek reikt ze enkele oplossingen aan om de verkeersdruk te verminderen.
Eén van de mogelijkheden is een doorsteek naar de Beneluxweg om zo het verkeer te circuleren. Doch dat zou de verkeersdruk op de Beneluxweg en de rotonde met de Flevoweg onwenselijk vergroten. Bovendien is de benodigde verbreding van bruggetje en fietspad naast de sportvelden niet mogelijk. De ruimte ontbreekt en de ondergrond zou te slecht zijn.

Verkeerscirculatie
Daarom wordt geopperd om de Hilbert van Dijkstraat doorgaand te maken waarmee het verkeer rond het Almere College zou kunnen rijden. Sinds de bouw van de wijk Hagenbroek in de jaren negentig is dit al drie keer ter sprake gekomen. Telkens was de conclusie dat er dan te veel verkeer gaat door de smalle Hilbert van Dijkstraat. De bewoners was bovendien beloofd dat het een rustige straat zou blijven.
De clustering van overheidsinstellingen en sportaccommodaties veroorzaakt te veel verkeer gedurende het gehele etmaal voor een woonwijk. In het gebouw van Prisma zit ook de Enkschool en Philadelphia maakt gebruik van een ruimte. Daartegenover staat het Almere College waarnaast Vitree een behandellocatie heeft. Daartegenover zijn enkele sportverenigingen gevestigd inclusief kantines en velden. Op de bijeenkomst benadrukte Ina Rook, directrice van het Prisma, dat ouders sterk gestimuleerd worden met de fiets te komen, mede met het project MEE op Weg.

Verkeersdruk
Niet voor iedereen is de fiets een optie. Sommige leerlingen komen van buiten Kampen. Anderen hebben een beperking waardoor ze ook niet aan het begin van de straat afgezet kunnen worden. Een mogelijke oplossing doemt op als de hockeyclub zou verhuizen maar dat is prematuur. De grond zou dan gebruikt kunnen worden als parkeerruimte of om vloeiend te keren. Voorlopig suggereren de bewoners om een stopverbod in te stellen op de Marinus Postlaan en het parkeerverbod te verduidelijken.
Zowel de wijkwethouder als de verkeerswethouder ontbraken op de informatiebijeenkomst tot ongenoegen van de aanwezige bewoners. De wijkverbindster en wijkagent gaven wel acte de présence en spraken soms kort in. Het aanvankelijke idee van de gemeente dat deze informatiebijeenkomst voldoende zou zijn, viel in het water. De omwonenden roerden zich en een vervolgbijeenkomst zal er zeker komen vooraleer er een advies ligt. De verkeersdruk is nog niet ten einde evenmin als de onrust bij de Hilbert van Dijkstraat.

..

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47