Afbeelding
Foto: Tennekes

Eerste nationale Carbidcongres in Kampen (7 foto’s)

· leestijd 1 minuut Algemeen instagram

Vrijdagmiddag 1 december 2023 was het eerste nationale Carbidcongres in Kampen. Dit congres was gewijd aan de jarenlange traditie van het carbidschieten. Zoals bij veel andere gemeentes in Noord-Nederland is ook in Kampen carbidschieten op Oudejaarsdag niet meer weg te denken uit de historie en nog evenveel onderdeel van het heden.

Door UNESCO is, op initiatief van het Schuttersgilde, het carbidschieten sinds dit jaar aangemerkt als immaterieel erfgoed (Melkbusschieten in Kampen - Immaterieel Erfgoed ), een predicaat dat de impact op de geschiedenis en de lokale cultuur onderstreept. Door de gehele gemeente en ook in de binnenstad van Kampen wordt, op de daarvoor door de gemeente aangewezen locaties, met veel plezier geknald! Overlast voor de één; juist een mooie traditie voor de ander. Redenen genoeg dus om uitgebreid stil te staan bij deze traditie.

Programma

Tijdens het eerste nationale carbidcongres werd er op verschillende thema’s ingegaan: allereerst kwam de geschiedenis van het carbidschieten aan bod en over de in’s-en-outs van het carbidschieten. Aansluitend daarop werd het boek: ‘Mut kunn’n: carbidschieten in de provincie’ gepresenteerd door auteurs Johan Ekkel en Jonn van Zuthem. Een rijk geïllustreerd boek met tal van foto’s, kaartjes, infographics en aanvullende kaderteksten. ‘Mut kunn’n’ beschrijft en verbeeldt het carbidschieten, de geschiedenis ervan en hoe dit vorm heeft gekregen in verschillende gebieden. Het eerste deel werd afgerond met de ondertekening van het predicaat dat carbidschieten als immaterieel erfgoed wordt aangemerkt door UNESCO.

Na de pauze kwam het thema veiligheid en handhaving in relatie tot carbidschieten en de ontwikkelingen die hier in de toekomst mogelijk een rol kunnen spelen aan bod. Vervolgens gingen vijf panelleden in discussie met elkaar over het carbidschieten. Dit panel bestond uit verschillende betrokkenen bij het carbidschieten onder wie ook de burgemeester van Noardeast-Fryslân, Johannes Kramer. Na de paneldiscussie werden de eerste boeken overhandigd aan voormalig burgemeesters Bort Koelewijn en Jan Oosterhof. De bijeenkomst werd knallend afgesloten met een heuse demonstratie carbidschieten! 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding