Afbeelding
Foto: aangeleverd

Joods Chanoekafeest bij Stadhuis

Algemeen

KAMPEN – Het Joodse Chanoekafeest van Vrienden van Synagoge Kampen vindt dit jaar plaats op het plein voor het stadhuis. Rabbijn Shneur Shusterman uit Lelystad steekt op woensdag 13 december om 20:00 uur de negenarmige kandelaar aan. Klezmerband Mishmash van Quintus speelt vrolijke muziek.

Na het ontsteken van de sjammash (dienende kaars) door burgemeester Sander de Rouwe laat rabbijn Shneur Shusterman zeven van de negen olielampen branden en spreekt hij de bezoekers toe. Daarna volgen de bekende liederen Maoz Tzur en Hatikvah. Klezmerband Mishmash van Quintus begeleidt de samenzang en speelt feestelijke klezmermuziek. Voorgaande jaren trok de viering zo’n 150 bezoekers uit de wijde omgeving.

Rabbijn Shusterman is getrouwd met de kleindochter van opperrabbijn Binyomin Jacobs, die voorgaande vijf jaren de chanoekaviering in Kampen heeft geleid. De jonge in Australië geboren rabbijn emigreerde in 2021 vanuit New York (Brooklyn) naar Nederland om Chabad Lelystad - de eerste Joodse gemeente in die plaats – op te richten in samenwerking met zijn schoonvader rabbijn Moshe Stiefel van de Joodse gemeente in Almere.

Chanoeka is het Joodse feest van de herinwijding van de tempel van Jeruzalem in 164 voor Christus. Het enige gevonden kruikje olie voor de menora brandde niet één, maar – door een wonder - acht dagen.

Informatie: vriendensynagogekampen.nl