Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kampen in de Staten: Alwin Pleijter en Co Florijn

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zes mensen uit de Gemeente Kampen zijn actief in de Provinciale Staten van Overijssel. Niet iedereen weet wat daar gebeurt. Om meer bekendheid te geven aan wat er in de Provinciale Staten besproken wordt, vertellen de Kampenaren om beurten over hun werk. Vandaag een bijdrage van Alwin Pleijter (BBB) en Co Florijn (SGP). 

Alwin: Het is bijna kerst en de eerste periode samenwerking met de nieuwe coalitie zit erop. Het is als nieuw Statenlid erg zoeken. Eigenlijk wil je direct beginnen om zaken te veranderen voor de mensen die je het vertrouwen hebben gegeven. Er is veel bestaand beleid en zo lang dit niet gewijzigd wordt, verandert er niets. Toch zijn er al veranderingen merkbaar. 

Een verandering wat uit het coalitie akkoord komt, is dat er een gebiedsbezoek en een hoorzitting voor de inwoners van het gebied is georganiseerd op locatie waar een Provinciaal Inpassing Plan (PIP) is voorgesteld. Deze wordt ter vaststelling aangeboden aan Provinciale Staten. De dag begon met een presentatie en een gezamenlijk veldbezoek voor Statenleden en bewoners waardoor duidelijk werd welke impact de plannen kunnen hebben op de omgeving. Daarna kregen de bewoners de gelegenheid hun zienswijzen te delen aan de Statenleden. De bewoners vonden dit waardevol en zal ons helpen om tot een besluit te komen. BBB vindt het belangrijk dat bedrijven waar bedrijfsopvolgers zijn, een toekomst houden.

Co: Als burgerlid heb je in de Staten geen stem, maar in de commissies, waarin de Statenvergaderingen worden voorbereid, kun je wel van jezelf laten horen.

In de commissie Ruimte & Water speelt nu de Regionale Energie Strategie (RES). Vóór de zomer is in de Staten al besloten dat windmolens in het vervolg in clusters van vier, en alleen binnen provinciaal aangewezen zoekgebieden geplaatst zullen worden; nu na de zomer hebben we een voorbereidingsbesluit voor zonnevelden genomen: nieuwe vergunningsaanvragen voor zonnevelden worden niet behandeld tot begin volgend jaar, als het nieuwe beleid er is. Omdat er in onze provincie al voldoende zon op land komt, hoeven we daar straks geen kostbare landbouwgrond meer voor te offeren.

Op het Provinciehuis was veel over deze (voorgenomen) beleidswijzigingen te doen. We zouden als coalitie de aanvragers verrassen, het zou te plotseling zijn allemaal. Vooral dat laatste is niet helemaal reëel, zeker gezien de provinciale verkiezingen. Als een nieuwe partij plots een derde van de Statenleden levert, dan mag je dat in het beleid ook wel terugzien.

Bijvoorbeeld als het over energieopwekking op het platteland gaat.