Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Kamper Ambassadeur: De kolenkit

· leestijd 2 minuten Algemeen

Brug-columniste en ex-kampense, Margriet Vonno-Landman, heeft na vijf jaar op de Nederlandse ambassade in Singapore, een nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bezoekt Nederlandse ambassades op alle continenten en blijft in die hoedanigheid verslag doen van haar reizen en van de verschillen en overeenkomsten met haar geboortestad Kampen.

Als kind heb ik regelmatig gezien hoe mijn opa Landman de kolenkachel bijvulde. Hij ging met de lege kolenkit naar de overkant van de Kerkstraat en kwam terug met een volle. Als hij de kachel had bijgevuld en flink had gepookt dan ontstond er een zwarte wolk boven de kachel en werd het tegelijk heerlijk warm. Met de zware gordijnen dicht kon het dan in de kleine woonkamer heel aangenaam voelen, maar in de gang bleef het tochtig en koud. Dat gevoel kan ik zo weer oproepen.

Inmiddels woon ik zelf in een heel goed geïsoleerd huis zodat we met weinig gasgebruik het toch heel aangenaam hebben. Dat is prettig omdat ik sinds de oorlog in de Oekraïne nog bewuster omga met energie. En dat bewustzijn geldt niet alleen voor mij, maar ook voor landen.

In december was ik op bezoek bij mijn collega’s van de Nederlandse ambassade in Praag. Vlak voordat ik daar aankwam had het gesneeuwd en de aanblik van de oude binnenstad van Praag was sprookjesachtig mooi. In de Tweede Wereldoorlog is Praag bijna niet gebombardeerd en daardoor is het centrum authentiek gebleven. Tegelijkertijd zijn de gebouwen met liefde gerestaureerd. Het blijft speciaal om over de Karelsbrug de stad in te lopen en de geschiedenis te voelen.

Maar ook in Praag kwam de oorlog in 2022 binnen. Tsjechië was volledig afhankelijk van Russisch gas en zocht naar alternatieve bronnen om dit snel te verminderen. Met hulp van de Nederlandse ambassade werd een overeenkomst met de Gasunie gesloten om vloeibaar gas uit onder meer de VS via de Nederlandse Eemshaven aan te voeren. Dit LNG gas is vanaf september 2022 goed voor meer dan 1/3 van de gasvraag in Tsjechië.

Diplomatie vindt meestal achter de schermen plaats. Praten en netwerken verbinden leiden ook tot concrete resultaten waarvan dit een goed voorbeeld is. De Nederlandse ambassadeur in Praag is zelfs ‘man van de week’ in Tsjechië geweest als waardering voor zijn bemiddelende rol. 

Deze diplomatie van de warmte gaf mijzelf ook een warm gevoel. Het is fijn als buren elkaar kunnen helpen, maar ook als landen elkaar kunnen bijstaan. En ook bij landen gaat het uiteindelijk om de menselijke maat. Om mensen die elkaar weten te vinden en bij te staan. Een mooie gedachte in de donkere tijden aan het einde van het jaar.

In 2024 wens ik iedereen een warm gevoel van binnen dat komt als je bij familie en vrienden kan zijn. Dan kan je elke winter aan. Zelf mag ik voor Nederland de zomers en koude winters meebeleven in Canada waar ik zomer 2024 naar toe zal verhuizen. Gelukkig zijn ook daar geen kolenkitten meer en is er meer aandacht voor duurzame energie. 

Het geeft mij een warm gevoel vanbinnen dat ik ook vanuit Canada in verbinding mag blijven staan met Kampen. Want als je een uit een warm nest komt, zoals ik, dan kan je uitvliegen naar de wereld en mag je ook altijd terugkomen.