Eerste keer op de catwalk in Kampen voor Margriet toen ze bijna twee jaar oud was.
Eerste keer op de catwalk in Kampen voor Margriet toen ze bijna twee jaar oud was. Foto: aangeleverd.

Kamper Ambassadeur: oktober 2023 Op de catwalk

· leestijd 2 minuten Algemeen

Brug-columniste en ex-kampense, Margriet Vonno-Landman, heeft na vijf jaar op de Nederlandse ambassade in Singapore, een nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bezoekt Nederlandse ambassades op alle continenten en blijft in die hoedanigheid verslag doen van haar reizen en van de verschillen en overeenkomsten met haar geboortestad Kampen.

Als peuter van drie jaar mocht ik meedoen met de modeshow van de Nijverheidsschool in Kampen. Mijn tante Giny – die enorm goed kleding kan ontwerpen – had een nachtjapon voor mij gemaakt. Die pyjama heb ik jaren gedragen. Ik was er zo trots op. Door deze ervaring heb ik nooit angst gehad om op een podium te staan. Ik kreeg namelijk een daverend applaus toen ik aan de hand van mijn tante in mijn nachtjapon liep. Een heerlijk gevoel.

Onlangs was ik voor een doorlichting bij mijn collega’s van de Nederlandse ambassade in Parijs. In Parijs zijn ambtenaren van acht ministeries aan het werk die heel veel onderwerpen behandelen. De samenwerking tussen Nederland en Frankrijk wordt steeds intensiever. Van politieke samenwerking, tot EU-beleid, van handel tot innovatie. De voorbereidingen voor de Olympische Spelen die vanaf eind juli 2024 in Parijs plaatsvinden is nu al een belangrijk dossier voor deze ambassade. 

Eind september 2023 was de focus in Parijs op de wereldberoemde ‘Fashion Week’. In die periode worden er op velerlei locaties in de stad modeshows gegeven door gerenommeerde merken die hun nieuwe collectie aan de wereld tonen. Nederland kent ook verschillende topontwerpers en veel aanstormend talent. Op de catwalk in Parijs was de Nederlandse mode goed zichtbaar. Het viel op dat er veel duurzame ontwerpen bij waren. Veel van deze ontwerpers zijn lid van het Atelier Néerlandais, een plek in Parijs waar de creatieve sector van Nederland samenkomt en ondersteund wordt.

De Nederlandse residentie in Parijs is een gebouw dat continue gebruikt wordt om Nederland in Parijs voor het voetlicht te brengen. Het is bekend bij de Fransen als de locatie waar de zeer succesvolle film ‘Les Intouchables’ deels is opgenomen. Een uitnodiging op de residentie wordt gewaardeerd en helpt de ambassadeur om gericht mensen met elkaar in contact te brengen.

Deze bijzondere plek werd benut door Nederlandse designers om hun collectie te tonen. Iris van Herpen had een prachtige show in de tuin. De Nederlandse ontwerper Peet Dullaert toonde zijn nieuwe collectie in het gebouw. Het was heel bijzonder om in het publiek te zijn en te kijken naar de bijzondere jurken en de diversiteit van de modellen te zien. 

Terwijl ik naar de modellen keek, realiseerde ik mij dat ik als peuter het modellenvak nog lang niet onder de knie had. Ik kan me herinneren dat ik naar iedereen lachte en af en toe zelfs zwaaide op het podium. De professionele modellen kijken niet naar het publiek en blijven ook altijd strak kijken. De aandacht moet gaan naar de kleding. En dat is een serieuze zaak.

Na afloop van de show kwam er een ontlading en waren er vrolijke ontmoetingen van veel mensen die nog snel een selfie maakten. De staf van de residentie stond alweer klaar om de locatie aan te passen voor het volgende evenement. De residentie in Parijs is een plek die geen rust krijgt en daar ook nog trots op is.