Margriet in Indiase outfit naast consul-generaal Ewoud de Wit.
Margriet in Indiase outfit naast consul-generaal Ewoud de Wit. Foto: Aangeleverd.

Column Kamper ambassadeur: Nederland cricketland en een Kamper camper in India

· leestijd 1 minuut Algemeen

Brug-columniste en ex-kampense, Margriet Vonno-Landman, heeft na vijf jaar op de Nederlandse ambassade in Singapore, een nieuwe baan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze bezoekt Nederlandse ambassades op alle continenten en blijft in die hoedanigheid verslag doen van haar reizen en van de verschillen en overeenkomsten met haar geboortestad Kampen.

In Bangalore, India, kreeg ik begin juli het verrassende nieuws door dat Nederland zich geplaatst heeft voor het Wereldkampioenschap cricket dat dit jaar vanaf oktober in India gespeeld wordt. In India is cricket enorm populair. Nederland zal veel aandacht krijgen in India door deze sportieve prestatie.

Sport is belangrijk als je jezelf als land in het buitenland op de kaart wilt zetten. Sinds ik voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werk, volg ik het Nederlandse voetbal nauwgezet. In Kampen volg ik ook nog steeds belangrijke derby’s zoals Go Ahead – DOS. En ik ken weinig Kampenaren die het niet uitmaakt wie dan wint. Ik verklap maar niet waar mijn vader altijd heel hard voor juicht, want ik ben tenslotte diplomaat.

In India kennen meer mensen de namen van Nederlandse cricketspelers dan in Nederland. Maar wellicht gaat dat veranderen als het Nederlands team in oktober en november 2023 in actie komt. Op 11 november speelt het Nederlandse team in Bangalore tegen India en dat zal heel bijzonder worden. De collega’s van het Nederlands consulaat in Bangalore die ik bezocht zijn heel enthousiast. 

Nederland zal dan volop in de kranten genoemd worden. Ons land staat al bekend in India om de innovatiekracht en de goede universiteiten. Nu komt het cricket erbij. Ik snap zelf de regels nog steeds niet helemaal, maar ik weet wel dat het Nederlandse team in juli een historische overwinning op Schotland heeft behaald die al vaak herhaald is op de Indiase zenders.

Bangalore staat ook wel bekend als het ‘Sillicon Valley’ van India. Het is de snelst groeiende stad van het land met veel hoogopgeleide werknemers. Nederland heeft daarom in 2018 een consulaat geopend in deze stad om Nederlandse universiteiten, startups en grote bedrijven te faciliteren die daar actief zijn.

Het verkeer in Bangalore is een uitdaging voor iemand die Nederlandse wegen gewend is. Ik durf er zelf niet te rijden, maar er zijn dapperder Kampenaren in India. Wouter Kattenberg is in 2022 met zijn camper vertrokken uit Kampen om naar India te rijden. Hij rijdt inmiddels door het hele land en heeft indrukwekkende filmpjes op Instagram geplaatst van zijn rij-ervaring in Bangalore.  Als u Wouter Kattenberg intikt op Instagram dan kunt u dit meebeleven. En weer blijkt mij dat waar ik ook kom, er altijd een link met Kampen te leggen is. ‘Kampenaren zijn overal’.

De gastvrijheid van de Indiërs is bijzonder. Eten krijg je overal aangeboden en de veelheid aan gerechten is enorm. Ik heb ervan genoten en alles geprobeerd. Zelf probeerde ik uit te leggen dat mijn moeder in de zomer altijd ‘gruunmoes’ maakt. Maar net als bij cricket snapte ik het recept eigenlijk zelf niet helemaal. Soms hoef je het leven niet helemaal te snappen. Ik weet wel dat ik heel trots ben op mijn moeder en nu ook heel trots op het Nederlandse cricket team. 

Margriet leert zichzelf de fijne kneepjes van het Cricketspel.