Niels Jeurink en Annelies Strikkers.
Niels Jeurink en Annelies Strikkers. Foto: Aangeleverd.

Kampen in Alle Staten: Annelies Strikkers en Niels Jeurink

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zes mensen uit de Gemeente Kampen zijn actief in de Provinciale Staten van Overijssel. Niet iedereen weet wat daar gebeurt. Om meer bekendheid te geven aan wat er in de Provinciale Staten besproken wordt, vertellen de Kampenaren om beurten over hun werk. Vandaag een bijdrage van Annelies Strikkers (FVD) en Niels Jeurink (GroenLinks). 

Annelies: “Als fractieondersteuner zorg ik ervoor dat het FVD Statenlid Remco Roelofs zo goed mogelijk uit de verf komt. Je schrijft o.a. moties, speeches en denkt en luistert mee tijdens alle vergaderingen.” 

Niels: “Als één van de vier Statenleden van GroenLinks heb ik de commissies ‘Landbouw & Natuur’ en ‘Milieu & Energie’ onder m’n hoede. In de eerste commissie gaat het bijvoorbeeld over het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). De plannen liggen klaar maar hoeveel geld daarvoor uit Den Haag komt is onzeker. En dat kan flinke gevolgen hebben voor natuur en voor het oplossen van het stikstofprobleem. En dus voor woningbouw, infrastructuur en voor de ‘PAS-melders’, boeren die sinds de uitspraak van de Raad van State over het PAS nu bijna vijf jaar geleden tussen wal en schip vallen. 

In de andere commissie gaat het vooral over wind- en zonne-energie. Voor beide wordt nieuw beleid voorbereid. Windmolens worden meer dan nu geconcentreerd en nieuwe zonnevelden worden meer aan banden gelegd. Maar schakelen we dan wel snel genoeg op duurzame energie over? Dát is voor GroenLinks erg belangrijk!”

De provincie vindt het onderwerp participatie erg belangrijk. Daarom wil zij de komende maanden samen met Provinciale Staten, partners en inwoners verkennen welke ervaringen er met participatie zijn opgedaan en wat er beter kan. Dit wil de provincie uitwerken in een participatievisie en daarvoor heeft Gedeputeerde Staten een investeringsimpuls nodig. 

Annelies: “Forum voor Democratie vindt het belangrijk dat inwoners zich gehoord voelen en denkt dat een referendum daarbij kan helpen. Ook denkt de FVD-fractie dat de huidige participatie werkwijze voor veel ontevredenheid zorgt in de samenleving. Wij horen vaak dat inwoners andere verwachtingen hebben van participatie dan wat er daadwerkelijk gebeurt. Initiatiefnemers van windenergie kunnen bijvoorbeeld enkele bewoners informeren over hun plannen en daarmee voldoen ze al aan “participatie”. Dit moet in de nieuwe participatievisie niet meer kunnen. Gedeputeerde Liesbeth Grijsen zegde toe dat het referendum meegenomen wordt in de analyse als één van de mogelijke instrumenten in de participatievisie. Ook deed zij de toezegging dat ze gaan kijken hoe GS tot een duidelijkere participatie instructie kan komen, zodat de ontevredenheid van inwoners hierover afneemt.”