De kandidaten voor de Provinciale Staten van Overijssel van Forum voor Democratie Annelies Strikkers en Remco Roelofs
De kandidaten voor de Provinciale Staten van Overijssel van Forum voor Democratie Annelies Strikkers en Remco Roelofs Foto: (foto: Maarten van Gemert)

”Kamper coalitie” bij Provinciale Staten – Annelies Strikkers (Forum voor Democratie): waarheidsvinding

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Overijssel hebben we eerder kort de kandidaten uit gemeente Kampen voorgesteld. Burgemeester Sander de Rouwe ziet een mooie ”Kamper coalitie” voor zich binnen de Provinciale Staten van Overijssel. Ter afsluiting van deze serie stellen we hieronder Annelies Strikkers nader voor. Zij staat hoog op de kandidatenlijst van Forum voor Democratie.

Elf Kamper kandidaten aan de verkiezingen van de Provinciale Staten van Overijssel staan in de top tien op de lijst van hun partij. In dit eerdere overzicht staan zij allen vermeld plus de Kamper politici, of anderszins betrokkenen, op een onverkiesbare plaats.
Het bestuursorgaan, gezeteld in het Provinciehuis te Zwolle, heeft 46 Statenleden en 47 zetels. Die zijn op dit moment verdeeld over veertien partijen. In 2023 doen aan de verkiezingen negentien partijen mee. In omgekeerde volgorde stellen we alle verkiesbare Kamper kandidaten van die partijen voor. Lijst 2 van Forum voor Democratie is daarom de hekkensluiter. Strikkers gaat voor waarheidsvinding.

Terugval
Samen met de lijsttrekker van Forum voor Democratie, Remco Roelofs (54) uit Delden (gemeente Hof van Twente), ontspint zich een ontspannen gesprek tijdens het interview met Annelies Strikkers (34). De geboren en getogen Kamperse is getrouwd en studeerde journalistiek in Zwolle. Samen met haar man, die een optiekzaak heeft, kreeg ze twee kinderen, van elk geslacht één.
Strikkers werd lid van Forum voor Democratie (FVD) bij de vorige provinciale verkiezingen. FVD kwam uit het niets met zes zetels in Provinciale Staten maar de fractie versplinterde al snel. Twee zetels bleven over waarvan één niet meer ingevuld werd. Zo ontstond het verschil tussen het aantal zetels en Statenleden in Overijssel over de afgelopen periode. Over de gehele breedte van de Provinciale Staten van Overijssel liepen mensen weg: 16 van de 47 leden vertrokken voortijdig.

Gelijk
Het verhaal van FVD over het klimaat sprak Strikkers vier jaar geleden aan. Volgens FVD stevenen we niet af op een grote ramp. Ze was politiek actief geworden bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen maar het landelijk bestuur vond de nieuwe partij nog niet rijp genoeg om daaraan mee te doen. Na maart 2020, toen de coronacrisis afgekondigd werd, haalde Strikkers haar gelijk: ”Hier klopt iets niet.”
Zoals Nederland in de stikstofcrisis door Brussel wordt gedicteerd (met een door Nederland zelf ingezette overtrokken koers), zo werd het land tijdens de coronacrisis bestuurd door een groepje aangewezen ‘deskundigen’. Vandaag vroeg landelijk partijleider Thierry Baudet een debat aan over het nieuws dat de minister van Volksgezondheid wist van de risico’s van de mRNA-vaccins waren. Hij moet echter wachten tot het evaluatiedebat aanstaande donderdag.

Waarheid
Strikkers wil de waarheid boven tafel hebben. Niet voor niets sprak onderzoeksjournalistiek haar altijd aan en is Zembla haar favoriete televisieprogramma. Ze heeft er alle vertrouwen in dat ”onze boeren” samen met de natuur kunnen werken. De ”geschapen” stikstofcrisis is één van de vele voorbeelden van discussies waarin de nuance zoek is. „Het is belangrijk om het grote plaatje te blijven zien”, vertelt ze, „en de rug recht te houden. Je moet geduld hebben en je blijven uitspreken.”
Dat laatste doet ze duidelijk en trefzeker wat haar op Twitter bijna 75.000 volgers geeft. Strikkers schat in dat FVD de meest divers samengestelde politiek partij is. Onbedoeld is dat in deze tijd geheel politiek correct. Maar dat is het laatste wat Strikkers en FVD beogen. In een lezing bij Abdij 1472 betoogde recent Strikkers partijgenoot uit de Tweede Kamer hoe sinds de Eerste Wereldoorlog het ”neomarxisme overal om ons heen is en dat extreemlinks gedachtegoed niet meer weg te denken is uit Westerse scholen, instituten en media.” Strikkers gaat echter, ook in de provincie, voor de waarheid en niets minder.


Annelies Strikkers uit Kampen gaat voor waarheidsvinding (foto: Maarten van Gemert)

....