Fedde Boersma (rode blouse) bekijkt de expositie
Fedde Boersma (rode blouse) bekijkt de expositie (foto: Maarten van Gemert)

Expositie toont in vogelvlucht 111 jaar Scouting in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Onder grote belangstelling is vorig weekeinde de expositie 111 jaar Scouting in Kampen geopend. In de Stadskazerne zijn talloze attributen van de Scouting te zien. De drie Scoutinggroepen van Kampen kennen samen een rijke geschiedenis. De directeur van Scouting Nederland kwam ervoor naar Kampen. Hij liet zich niet strikken door een slimme vraag van een waterscout.

Op weg naar het 85-jarig jubileum van Scoutinggroep ’De Hanzeluiden’ moest het feest afgeblazen worden door de coronacrisis. Eelco Last was bij de voorbereidingen zoveel van de andere Scoutinggroepen tegengekomen, dat besloten werd tot een gezamenlijke expositie. Samen met burgemeester Sander de Rouwe opende Fedde Boersma, directeur van Scouting Nederland, de expositie waarop behalve veel te zien ook veel te doen is.


Knopen en pionieren zijn typische Scoutingactiviteiten (foto: Maarten van Gemert) 

Drietal
Kampen kent drie Scoutinggroepen, twee op het water en één op het land. De waterscouts zijn te vinden bij Scouting Henk Bruntgroep en Scouting Martin Gasmangroep. Op land verkennen de jongens en meisjes van Scouting Hanzeluiden de natuur en de samenleving. Volgens Scouting Nederland, de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland, maken haar leden ”vrienden voor het leven en groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling. De activiteiten zijn veelal buiten en in het teken van goed doen voor elkaar om bij te dragen aan een betere wereld.”

Symboliek
Op het pleintje voor de Stadskazerne had de Henk Buntgroep een sloep neergezet. Na een kort woordje door Boersma en De Rouwe, klommen zij in de sloep met enkele Scoutingleden. Zoals bij elke opkomst, zo openden zij nu de expo met het hijsen van de vlag terwijl allen salueerden. In het saluut schuilt ongemerkt symboliek. Sterre en Silke demonstreerden het later in de Stadskazerne en Julian legde het uit. De leider bij de dolfijnen (waterspeltak voor 7- tot 11-jarigen) vertelde hoe de drie vingers langs elkaar staan voor de drie leefregels en de duim over de pink symboliseert de sterke die de zwakke beschermt. De welpen (landspeltak voor 7- tot 11-jarigen) zeiden feilloos hun Mowgliwet op.


In de saluutgroet schuilt veel symboliek (foto: Maarten van Gemert)

Tijdlijn
Kort nadat Lord Baden Powell in 1907 het fundament van Scouting legde, ging er in Nederland, en in 1912 in de Kamper Courant, een oproep rond tot het starten van een Scoutinggroep. Een jaar later werd de eerste Kamper Scoutinggroep ’De Steuren’ opgericht. Een tijdlijn op de vrij toegankelijke expositie zet alles op een rijtje. Een route van gele QR-codes voert langs plaatsen in Kampen die een rol hebben gespeeld in de Kamper Scoutinghistorie.

Strikvraag
Scoutingleden konden vragen stellen aan de burgemeester en de directeur. Een waterschout vroeg aan Boersma of hij de land- of de waterscouting het leukst vindt. Gelach alom want tussen die twee heerst van oudsher rivaliteit. Lisa van Diermen (Hanzeluiden) geeft echter aan dat de onderlinge omgang in Kampen gezond, goed en uniek is. De expo is een feest van herkenning voor jong en oud. Want wat is het meest verloren voorwerp bij Scoutingleden? De dasring in de vitrine. Ook al 111 jaar, bij de Scouting in Kampen.


De belangstelling bij de aftrap van de expositie was groot (foto: Maarten van Gemert)

..