Afbeelding
Foto: aangeleverd

Expositie van werk van Jan Voerman senior

Algemeen

HATTEM - Voor het Voerman Stadsmuseum Hattem is 2024 een gedenkwaardig jaar. Het museum viert namelijk het 75-jarig bestaan. Om dat jubileum te onderstrepen presenteert het jarige museum een speciale expositie, een grote overzichtstentoonstelling rond Jan Voerman senior. Deze jubileumexpositie ‘Voerman senior’ brengt het leven en werk van de schilder in beeld, die met zijn zoon Jan Voerman junior naamgever van dit museum is. 

De expositie biedt een veelzijdige kijk op Voerman senior en toont diverse werken die nog niet eerder in het museum te zien zijn geweest. Het museum put hiervoor uit de eigen collectie, maar daarnaast zijn er ‘Voermannen’ te zien van de familie Van den Noort uit Den Haag, evenals kunstwerken die Wietse van den Noort heeft gemaakt.

Voor deze overzichtstentoonstelling is de volledige eerste verdieping van het museum ingeruimd. Bezoekers die vanuit de Jo Koster-zaal de trap omhoog nemen, komen op de eerste etage uit bij het begin van de expositie. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs het levenspad van de kunstenaar en toont kunstwerken die in de verschillende periodes van zijn leven gemaakt zijn. 

Te zien is hoe Jan Voerman als zoon van een boer in Kampen opgroeide en al vroeg zijn artistieke talent ontdekte. Samen met zijn goede vriend Willem Bastiaan Tholen maakte hij een van zijn eerste schilderijen. Dit is een van die werken die in Hattem voor het eerst aan het publiek kan worden getoond.

De jubileumexpositie is tot en met 31 oktober te bekijken. Deze tentoonstelling vormt tevens de start van diverse jubileum-activiteiten die het museum voor later dit jaar op het programma heeft staan.