Afbeelding
Nick de Vries.

Franse tv-ploeg maakt reportage in Myosotis over Dr. Willem Kolff

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Nog altijd staat de uitvinder van de kunstnier, prof. dr. Willem Kolff (1911-2009),in de internationale belangstelling. Kolff werkte van 1941 tot 1950 als internist in het Kamper stadsziekenhuis aan het Engelenbergplantsoen.

Hier is nu verpleeg- en revalidatiecentrum Myosotis van IJsselheem gevestigd. De voormalige werkkamer van Kolff is nu de Kolff Museumkamer, gewijd aan de uitvinderarts en zijn pioniersjaren in Kampen. Een Franse tv-ploeg maakt opnames in Kampen op uitnodiging van de Willem Kolff Stichting en Kolff-biograaf Herman Broers. Aanleiding is een bekende tv-serie voor de Franse publieke omroep over belangrijke medische uitvindingen, in dit geval nierdialyse en niertransplantatie. Dialyse, het spoelen van bloed bij slecht functionerende nieren, is één van de belangrijkste medische uitvindingen van de twintigste eeuw. Het bezorgde Kolff en Kampen een plekje in de canon van de medische wereldgeschiedenis.

Levensreddend

Sinds de uitvinding van de kunstnier in Kampen in 1943 meer dan 20 miljoen mensen hun leven te danken hebben aan het werk van Kolff. Jaarlijks krijgen over de hele wereld honderdduizenden mensen een medische behandeling die zonder zijn werk niet mogelijk zou zijn geweest.

Permanente expositie

In Myosotis bevindt zich de Kolff Museumkamer waar de geschiedenis van de uitvinding en ontwikkeling van de kunstmatige nier wordt verteld in een permanente expositie. Zo blijft het historisch gedachtengoed bewaard. Nabij het gebouw staat het uit 1991 daterende standbeeld van de beroemde arts. Op 26 mei zoemden de camera’s door gebouw en park. Kolff-biograaf Herman Broers legt bij de replica van de kunstnier uit de oorlog, die bij de Kolff Kamer staat, de werking van de machine uit aan verslaggeefster Perrine Dutreil.