Afbeelding
Foto: Tennekes.

Column economiewethouder Geert Meijering: wonen in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vorige week zijn wij verhuisd. Een klein jaar in de binnenstad van Kampen wonen was heerlijk, maar we zijn blij dat ons nieuwbouwhuis in IJsselmuiden nu af is. Dit jaar heb ik ervaren dat het na tien mooie jaren buiten Kampen heerlijk is om weer in dit deel van het land te wonen.

Veel generatiegenoten – eind twintig, begin dertig – zijn er echter niet van overtuigd dat het in de Regio Zwolle zo goed toeven is. Regelmatig kom ik bij bedrijven die vertellen dat het daardoor lastig is jong, goed opgeleid personeel te vinden. Natuurlijk zijn in Amsterdam meer grote multinationals waar pas afgestudeerde en internationaal georiënteerde starters aan de slag kunnen. Maar ook onze regio heeft jonge mensen veel te bieden.

Recent onderzoek door een aantal young professionals laat echter zien dat veel (bijna) afgestudeerden in de Regio Zwolle nauwelijks weet hebben van de hoeveelheid mooie bedrijven in deze streek. Daardoor vertrekken zij na hun studie aan bijvoorbeeld Windesheim naar andere delen van het land. En dat is doodzonde. Als het al niet lukt onze topbedrijven onder de aandacht te brengen van deze studenten, hoe moeten we dan ooit afgestudeerden uit de grote studentensteden naar de Regio Zwolle lokken?

Betaalbare woning

Uiteraard is er meer nodig dan een mooie baan om je ergens te vestigen. Zelf merk ik dat ik het belangrijk vindt dat er – naast de rust van het buitengebied – in Kampen genoeg te doen is: een bioscoop, de Stadsgehoorzaal, Kadefeesten, mooie evenementen, prachtige monumenten en ga zo maar door. En met Zwolle ‘om de hoek’, heb je een grote stad in je achtertuin. En nu gezinsuitbreiding een feit is, ben ik erg blij met een betaalbare woning aan de grond, in plaats van iedere keer de kinderwagen naar de eerste verdieping te slepen. Je zou zeggen dat dit anderen ook aanspreekt.

Samen met een aantal andere wethouders Economische Zaken ga ik binnenkort nadenken over de vraag hoe we jonge mensen beter aan onze regio kunnen binden. Daarbij ligt ook een verantwoordelijkheid bij onze eigen gemeentelijke organisaties. Zo is bij de gemeente Kampen slechts 8 procent van de medewerkers jonger dan 35. Dat moet anders.

Bedrijven en onderwijsinstellingen hebben hierin misschien nog wel een belangrijker rol. Binnenkort kloppen we daar dus aan om er samen voor te zorgen dat meer jonge mensen een baan vinden bij een van onze mooie bedrijven.

Geert Meijering

Wethouder Economische Zaken (CDA)

g.meijering@kampen.nl.