Afbeelding

Lutheranen en Vrijzinnigen tellen af met Top 2000

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - In vele huiskamers is het de laatste weken van het jaar een vaste muzikale waarde: het traditionele aftellen tot Bohemian Rhapsody in de Top 2000. Ook in de Lutherse kerk wordt vrolijk afgeteld. Of er geheadbangd wordt op vaste top-20 waardes als Queen of Metallica is nog de vraag, maar de kerk zet de speakers wel op 10 voor haar eigen Top 2000-editie. "Bezoekers mogen verzoekjes indienen. Alles is welkom, als het maar goed gemotiveerd wordt", vertelt Anneke van der Velde van de Vrijzinnige Gemeente.

Voor het project hebben de Vrijzinnige en de Lutherse gemeente de handen ineengeslagen, zoals wel vaker de laatste jaren. De samenwerking is natuurlijk ontstaan vanuit een gemeenschappelijke achtergrond. Beide kerken zijn wars van religieuze dogma’s. Passief op een bankje, aanhoren hoe je moet leven, is er in deze kerken niet bij. Religieuze en intellectuele tradities worden gebruikt om antwoorden te vinden op de vragen van onze tijd. Niet omdat die weg tegenwoordig populair lijkt, maar omdat het door de eeuwen heen het fundament van beide kerken is geweest.

Verdieping

Van Warven benadrukt dan ook dat de keuze om popmuziek in de kerk te draaien geen truck is om mensen de kerk in te trekken. "Het is niet zo dat we, zoals in de jaren zestig gebeurde, grijpen naar het drumstel om jongeren te trekken. Wij gebruiken traditioneel alles wat kan helpen spirituele verdieping te vinden. In de popmuziek is prachtige muziek gemaakt, die zo het liedboek in zou kunnen. De bekendste gospelzanger aller tijden is nog altijd Elvis Presley, maar ook U2 is eigenlijk een hele spirituele band."

De muziek die kerkgangers aan kunnen vragen hoeft zeker niet religieus van aard te zijn. "Het gaat er om dat het lied wat voor de bezoeker betekent", aldus voorganger van de Vrijzinnige Gemeente, Anneke van der Velde. "En dan wel bezien in het licht van gevoelens die centraal staan in de decembermaand. Je kunt dan denken aan visioenen van een nieuw begin, een nieuwe start, het wonder van het bestaan."

Motivering

De verzoekjes worden noodgedwongen aan een strenge selectie onderworpen. Dat moet ook wel aangezien de liedjes verwerkt worden in een viering die in totaal een uur en een kwartier duurt. De motivering voor de keuze van het liedje zal voor de organisatie vooral doorslaggevend zijn.

Welke verzoekjes zouden de organisatoren zelf graag in willen dienen? Van Warven: "Ik ben van de Rolling Stones en Beatles-generatie en speel zelf veel van dat soort muziek. Ik neig dus algauw naar de sixties, maar om het geen 'golden oldies-dienst' te laten worden, kies ik voor een nummer van Trijntje Oosterhuis genaamd 'ken je mij'. Een prachtig lied dat gaat over de wens van ieder mens om echt gekend te worden. Het heeft voor mij een dubbele betekenis. Je kunt gekend worden door iemand van wie je houdt, en wellicht door een hogere macht."

Typhoon

Van der Velde: "Er is zoveel muziek die in deze context gebruikt kan worden. Zo heeft Typhoon prachtige muziek met verbindende teksten. Een groot deel van het oeuvre van Leonard Cohen komt in aanmerking met natuurlijk zijn prachtige spirituele zinsnede 'There is a crack in everything that’s how the light gets in', maar ik ga toch voor de band Passenger met het lied Little Lights. Dat gaat over het licht in het bestaan, dat soms dooft, maar ook weer oplicht. Het gaat over kwetsbaarheid en hoop."

Tijdens de dienst wordt gebruik gemaakt van geluidsapparatuur, een scherm en beamer. De organisatie roept bands of muzikanten die de gekozen nummers live ten gehore willen brengen op om zich te melden bij de organisatie. Dat kan ook voor een ander bijzonder project dat volgend jaar plaatsvindt, maar waarvan de organisatie al gestart is: een Kamper editie van The Passion. Aanmelden via één van beide projecten of een verzoeknummer indienen kan via: veld5834@planet.nl.

De top-2000 viering vindt plaats in de Lutherse Kerk aan de Burgwal 85 in Kampen op 11 december om 15.00 uur. De entree is gratis.