Afbeelding
Marthijs van den Berg

AMDG sluit Hanzevrijdag spectaculair af met een koor en Jan Vayne

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Elke Hanzedag wordt in Kampen traditioneel afgesloten met een geweldig concert op het hoofdpodium op de IJssel. Muziekvereniging AMDG is uitermate trots dat zij één van die 3 concerten mag verzorgen. Zij schakelt hierbij de hulp in van een koor en Jan Vayne .

Op vrijdag avond 16 juni bouwt het orkest weer een groot muziekfeest zoals zij dat al 3 maal eerder deed op de Nieuwe Markt. Tussen 20.00 en 23.00 uur wordt het (internationale) publiek vermaakt onder het motto ‘Classic meets Rock’ in de stijl van de wereldberoemde Promsconcerten. Dat betekent volgens de organisatie dat er volop mee gedeind kan worden op de walsmuziek van Strauss, mee gelald kan worden met Andre Hazes, en heerlijk mee gegalmd kan worden met het bekende ‘Land of Hope and glory’.

In de komende weken wil AMDG de lezers van de Brug laten meebeleven hoe meer dan 125 Kamper muzikanten, zangers en zangeressen zich aan het voorbereiden zijn voor dit unieke evenement.

Een korte impressie van wat bezoekers mogen verwachten. Vanaf 20.00 uur gaat jong AMDG onder leiding van Richard van Eeden het spits af bijten. "Het publiek wordt in de juiste stemming worden gebracht met muziek die hoort bij een Promsconcert.

Vanaf 20.30 uur zal vervolgens het A orkest aantreden."

Het orkest is voor deze gelegenheid uitgebreid met een tiental strijkers en is nu een soort symfonisch harmonie orkest geworden. Dirigent Han Koek is uitermate tevreden met deze aanvulling: 'juist dit soort muziek klinkt daardoor zoveel mooier en voller', aldus de muzikaal leider.

AMDG wordt traditioneel bijgestaan door een koor; in 2013 bij het Koninginnennachtconcert had Ria van Dijkhorst de leiding over een samengesteld koor, maar dit keer staat zij voor haar eigen koor ‘Higher Level’. Bekend als gospelkoor laten de vocalisten horen dat zij ook op het populaire vlak uitstekend uit de voeten kunnen. "Onmisbaar op het podium bij zo’n evenement is een combo, net als voorheen onder leiding van Ton Kerkhof."

Verder zullen maar liefst 9 (meest jonge) solisten van Kamper bodem mee zingen. "Volgende week zullen we hen uitgebreid aan de lezers voorstellen en aan het woord laten komen."

Last but not least zal pianovirtuoos Jan Vayne met vleugel en al aanschuiven op de IJssel om het hele plaatje compleet te maken. Orkest, koor en solisten zijn al maanden aan het repeteren maar op zaterdag 6 mei werden alle onderdelen voor de eerste maal samengevoegd. (zie foto) "Het leverde een geweldig enthousiasme op en een stimulans op weg naar 16 juni."