Afbeelding

Stadsbrug tijdelijk afgesloten voor auto’s

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - In verband met het vervangen van de acht hijskabels en werkzaamheden aan het hefgedeelte van de Stadsbrug kunnen auto’s, bussen en landbouwverkeer van vrijdag 27 juli, 07.00 uur tot en met woensdag 8 augustus, uiterlijk 24.00 uur niet over de brug. Omrijden kan via de Molenbrug. De brug blijft in deze periode wel toegankelijk voor (brom)fietsers en voetgangers. Zij kunnen de brug lopend oversteken.

Ook de recreatievaart kan gebruik blijven maken van de vaste doorgang aan de zijkanten van het hefgedeelte. Voor hogere boten die het hefgedeelte nodig hebben is er een afsluiting van zaterdag 28 juli tot en met zaterdag 4 augustus. Zij kunnen omvaren via het Zwarte Water. Ook wordt de sluis bij Spoolde in deze periode extra bediend.

Brug blijft toegankelijk voor (brom)fietsen en voetgangers

Door de gekozen werkwijze en door afsluitingen in de zomervakantie te plannen wordt de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk beperkt en blijft de brug de gehele periode toegankelijk voor (brom)fietsen en voetgangers. Omdat de brug alleen lopend overgestoken kan worden, wordt voor minder validen een bus ingezet.

Alleen op zaterdag 4 augustus is er mogelijk wat extra wachttijd voor voetgangers en (brom)fietsers. Dan wordt er proefgedraaid met de nieuwe hijskabels van het hefgedeelte, waardoor het omhoog en naar beneden gaan van het hefgedeelte mogelijk wat langer kan duren. Indien nodig worden er bussen ingezet.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “Bij een project van dergelijke omvang ontkomen we er niet aan dat gebruikers enige hinder ondervinden van de werkzaamheden. Dit hebben we in overleg met Schuttevaer en Rijkswaterstaat en door de werkwijze van de aannemer echter tot een minimum kunnen beperken en hoeven we de brug maar één keer af te sluiten. Ook hebben we gekozen voor de zomerperiode, omdat het dan een stuk rustiger is op de weg en het water.”

N50 en Spoorlanden

Tegelijk met de werkzaamheden aan de Brug wordt er gewerkt aan de N50 tussen Kampen-Zuid en Kampen en aan de aansluiting van het nieuwe bedrijventerrein Spoorlanden op de Oosterlandenweg. De werkzaamheden zijn in nauw overleg met elkaar voorbereid en zo gepland dat er in een korte periode veel werk plaatsvindt op een moment dat de minste mensen er last van hebben.  Na de vakanties als het verkeer weer toeneemt zijn de wegen weer vernieuwd en beschikbaar. De gemeente werkt nauw samen met Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel om gecoördineerd te kunnen handelen als er gedurende deze periode iets gebeurt op de omleidingroutes.

Groot onderhoud

Na de aanleg in 1998 is de brug voor het eerst toe aan groot onderhoud. De opknapbeurt zorgt ervoor dat de kwaliteit van de blikvanger van ons prachtige stadsfront behouden blijft. De brug wordt opnieuw geverfd, de acht hijskabels worden vervangen en twee met bladgoud belegde wielen worden geslepen en gepolijst. Daarnaast wordt het asfalt op het hefdeel en de voetpaden opnieuw aangebracht en worden de betonnen middengeleiders hersteld. Ook worden de geluidsschermen gerepareerd. Begin juni startte aannemer GSB met het conserveren van het noordelijke deel van de brug en de pijlers, wat eind juli wordt afgerond. Daarna staan de werkzaamheden aan het hefgedeelte op het programma. Na de werkzaamheden aan het hefgedeelte gaat de aannemer verder met het zuidelijk deel van de brug en de pijlers. 

Naar verwachting is het grootschalig onderhoud eind september afgerond en kan de Stadsbrug weer 20 jaar vooruit.