Afbeelding

Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder start nieuw (kerk)seizoen

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september kan een kijkje worden genomen in Levensbron, het gebouw van de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder (VvV). In dat weekend start het nieuwe (kerk)seizoen van de (VvV), te beginnen op zondagochtend om 10.15 uur. "Wie naast ons gebouw ook zondag graag eens een vrijzinnige dienst zou willen bijwonen, is van harte welkom", zo laat voorganger Anneke van der Velde weten.

Levensbron
Het gebouw Levensbron aan de Vloeddijk 62 is alweer tientallen jaren het gebouw van waaruit de Vrijzinnigen 'kerken'. Maar het is tegelijk ook het gebouw waar tal van andere activiteiten plaatsvinden. Denk daarbij aan filosofische bijeenkomsten, avonden waarin de Bijbel wordt besproken en literatuuravonden. Daarnaast zullen dit jaar ook weer diverse sprekers lezingen verzorgen. "Alles in het teken van ons jaarthema Ik en de Ander", zo laat Anneke van der Velde weten. "Ook in de startdienst zal dit thema uitgebreid aan de orde komen. Soms willen we God vastpinnen in een bepaalde religie, in een gebouw, of in dogma's. Maar God is niet te vangen in een hokje." Levensbron biedt op de imposante zolder ook onderdak aan diverse kunstenaars. Hun werk is tijdens de Open Monumentendag eveneens te bewonderen.

Programma
Het gebouw van de Vereniging van Vrijzinnigen is een plaats voor religieuze, culturele, kunstzinnige en persoonlijke ontmoetingen. Inspiratie voor open, vrije en eigen gedachtevorming. Het gebouw heeft een moderne inrichting met behoud van historische vormgeving. Leden van de vereniging staan u dan (en natuurlijk ook andere dagen) graag te woord en vertellen u over de activiteiten die zij organiseren. Ook kan het programmaboekje van dit jaar worden meegenomen.

Over de VvV

Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. 'We gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden', vertelt voorzitter Victor Michielse. 'We zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat we proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.'

Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat vrijzinnigen niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken. Meer info: www.vrijzinnigkampen.nl.