Afbeelding
Gwen Mustuma

Het lichaam verraadt eenzaamheid in dansvoorstelling Indigo van Vuur & Vlam

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Toegeven dat je eenzaam bent is een kunst. Het verbergen zo mogelijk nog meer. Het lichaam liegt namelijk nooit. Dat gegeven wordt in meerdere facetten uitgelicht in de nieuwe dansvoorstelling Indigo van Vuur & Vlam Produkties in de Stadsgehoorzaal.

De première is nagenoeg uitverkocht, maar voor het matinee op zondag 25 november (aanvang 15.30 uur) zijn nog kaarten verkrijgbaar. Evenals voor de try-out op woensdag 21 november om 20.15 uur.

Met Indigo als verbeelding van eenzaamheid geeft Vuur & Vlam een vervolg aan een eerdere productie over Alzheimer. In die zin dat het weer wordt gezocht in een actueel thema dat veel mensen raakt, zo legt zakelijk leider Emma Quilligan van Vuur & Vlam uit.

Quilligan: “Bij het onderwerp eenzaamheid zijn we snel geneigd om te denken aan ouderen. Uit onderzoeken blijkt inderdaad dat zij de meest kwetsbare groep zijn. Een andere groep met relatief veel eenzame mensen zijn echter juist de jongeren. Op Instagram en andere sociale media moeten ze vaak uitstralen dat hun leven super is. De werkelijkheid kan heel anders zijn.”

Jongeren en ouderen dus. En toch ook weer niet helemaal. De veertiger die vast zit in een jarenlange relatie kan zich evenzeer vervreemd of geïsoleerd voelen. Indigo gaat over alle generaties. Daarnaast is eenzaamheid uiteraard geen vaststaand gegeven. De een voelt zich zelden eenzaam, terwijl de ander de eenzaamheid soms wel en dan weer niet ervaart.

Het is hoe dan ook een thema waarin je veel kunt uitbeelden stelt Germa Scholten. Zij en Marjan Hommes zijn de artistiek leiders en choreografen. Scholten: ”Met dans kan je veel uitbeelden. Dat iemand zich geïsoleerd voelt maar ook dat het lijkt alsof die persoon voor de andere dansers niet bestaat.”

Een fascinerende paradox is die van eenzaam zijn in geluk. Scholten: “Een van onze dansers komt uit Cuba. Hij vond zijn liefde in Nederland, trouwde en is gelukkig. Tegelijkertijd mist hij Cuba dat zo anders is dan Nederland." Volgens Scholten schuilt de kracht van het stuk in de dansers die niet alleen technisch goed zijn, maar zich tevens goed kunnen inleven in het onderwerp.

Met de voorstelling wil Vuur en Vlam een nieuw bewijs leveren dat dans niet per definitie een abstracte kunstvorm is. Dans kan heel concreet zijn, benadrukt Quilligan. “Toen wij met Vuur en Vlam begonnen hebben we onze uitgangspunten op papier gezet. Een daarvan is dat je over elk onderwerp kunt dansen. Wat we merken is dat je met name mensen bereikt met dans als je een onderwerp kiest dat op dat moment speelt in de maatschappij. Eenzaamheid is zo’n onderwerp.”

Kaarten voor de try-out en het matinee zijn verkrijgbaar via www.stadsgehoorzaal.nl. De choreografie is in handen van Germa Scholten en Marjan Hommes. Gertjan van de Weerd is de componist en muzikant die het muzikale deel voor zijn rekening neemt. Het decor van Indigo is vervaardigd door Kampenaar Adriaan Stam.