Afbeelding
Attest Communicatie

Vrijzinnigen bespreken bizar Bijbelverhaal

Algemeen

KAMPEN – In twee jaar tijd las een grote groep mensen van verschillende achtergronden de Bijbel van kaft tot kaft. Aan het einde was één ding duidelijk: ze wilden meer. Dus is de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder dit seizoen gestart met de serie ‘De Bijbel: boeiend en bizar’. Maandag 7 januari 2019 vindt vanaf 19.30 uur in Levensbron aan de Vloeddijk alweer de vierde van de zeven geplande avonden plaats. Iedereen is welkom en meedoen is gratis!

'Dit keer staat er weer een 'bizar', maar ook mooi Bijbelgedeelte centraal: Marcus 5: 21-43. Het verhaal van 'Het dochtertje van Jairus'', zo vertelt voorganger Anneke van der Velde. 'Onderliggend is het hoofdstuk uit het boek van Piet Schelling ('Vreemd en bizar. Lastige Bijbelverhalen'). We bespreken wat dit verhaal voor ons in deze tijd te betekenen heeft. Wekt dit verhaal vertrouwen dat ook vandaag in naam van Jezus zieken gezond en doden levend worden? Of roept het weerstand op, omdat wij en onze geliefden niet genezen, en niet 'zomaar' uit de dood opstaan? Kunnen we dit verhaal ook anders lezen? We lezen het Bijbelverhaal en reflecteren erop. Ook lezen we weer een gedeelte uit 'Wat zegt de Bijbel in Gods naam' van C.H. Labuschagne. Deze keer over het 'ontstaan van de God van Israël.'

Gratis
De bijeenkomsten vinden plaats op maandagavond, van 19.30 uur tot circa 21.00 uur. Resterende data: 7 januari, 4 februari, 18 maart en 15 april. Plaats van handeling: Levensbron, Vloeddijk 62. De bijeenkomsten worden geleid door Anneke van der Velde. 'Iedereen is welkom, je hoeft niet per se meegedaan te hebben aan de ‘Bijbel in twee jaar’ of aan de drie voorgaande avonden 'Boeiend en Bizar' om vanavond mee te praten', benadrukt de voorganger. Deelname is gratis. Er wordt alleen een bijdrage van 1 euro voor koffie/thee gevraagd. Anneke stelt het op prijs wanneer deelnemers zich vooraf bij haar aanmelden via de mail, zodat ze een ieder voorbereidend 'leesvoer' kan toezenden: veld5834@planet.nl.

Meer over de vrijzinnigen
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin wij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. We gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. Wij zijn benieuwd en geïnteresseerd naar het levensverhaal van de ander, van u. Het betekent vooral dat we proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.

Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. Dat wil zeggen dat we niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen. Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: “Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?” De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken. Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.