Afbeelding
De burgemeester trakteert.

Kamper Koggejournaal: Gemeentetaart!

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Ommelander)
Een burgemeester deelt in zijn ambtsperiode heel wat onderscheidingen uit. Dat het niet altijd een koninklijke onderscheiding hoeft te zijn, bewees Kampens burgemeester Bort Koelewijn dezer dagen, toen hij op de werf aan de Nieuwe Buitenhaven in Kampen, de vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge met een taart kwam onderscheiden. Zij het wel een vorstelijke!

Bekend is dat Koelewijn de Kamper kogge met alles daar om heen een bijzonder warm hart toedraagt. Een instelling, die hij pas nog weer op komische wijze uitdroeg, tijdens het traditionele nieuwjaarsoptreden van en voor het gemeentepersoneel. Een gebeurtenis, waarbij opvallende gebeurtenissen van het voorbije jaar bij de gemeente nog eens, uitvergroot, op de hak worden genomen. Dit keer stond de burgemeester in een hoofdrol op de bühne te dubben, waar het wrak van de IJsselkogge - nu nog voor conservatie in Lelystad gestald - eenmaal definitief terug in Kampen, onder dak zou moeten. Een overpeinzing van onze burgervader met in zijn handen een klein model Kamper kogge, thuishorend in de expositieruimte op de koggewerf, maar voor dit speciale optreden even was afgestaan aan de burgemeester.

‘Een soort: ‘To be, or not tot be,’ als in het beroemde stuk van Shakespeare, maar nu geen Hamlet met een schedel in de hand, maar Kampens burgemeester op dezelfde manier met het model van een Kamper kogge. Het ambtenarenpubliek in de zaal vermaakte zich kostelijk met deze parodie vol zelfspot, waarvoor Bort en de rest van het optredend gezelschap na afloop met een warm applaus werden beloond.

Als dank voor het mogen lenen van het kleinschalig koggemodel deed Bort het terug bezorgen vergezeld gaan van een kloek formaat slagroomtaart met daarop in sierlijke slagroomletters de uitroep gespoten: ‘Bedankt!’ In de expositieruimte op de koggewerf droeg de burgemeester de taart persoonlijk over aan een groep vrijwilligers van de stichting die, na het openen van de kolossale doos, dan ook meteen naar de koffiepot grepen. Terwijl de lekkernij werd aangesneden onderwierp modelbouwer Jan Boerhof de uitgeleende kogge eerst nog aan een grondig onderzoek teneinde vast te stellen dat het kostbare model de wilde storm van het ambtenaren-optreden goed had doorstaan. Het houten scheepje had geen enkele averij opgelopen.

Wetende dat het wrak van de Kamper IJsselkogge voor behandeling in Lelystad in goede handen is, blijft het voor veel Kampenaren toch knagen of het wrak, na zo lange tijd in Lelystad te zijn geconserveerd, nog wel naar Kampen zal terugkeren. ‘Uit het oog, uit het hart is de IJsselkogge bij de Kampenaren echter nooit,’ lieten de vrijwilligers op de werf, al taart etend, nog eens heftig weten. Tal van keren eerder verzekerde burgemeester Koelewijn dat die belofte onveranderlijk zwart op wit staat. ‘Over hoe de IJsselkogge, eenmaal terug in Kampen, tentoongesteld gaat worden, bestaat nog geen echte duidelijkheid,’ aldus de burgemeester. ’De zoektocht naar een geschikte plek zal zeker dit jaar nog niet afgerond zijn. Het zal ons vaker en langer bezig houden dan verwacht, ’ zo voorspelde hij.